01 ian. 2024 | 18:51

Cele mai așteptate tehnologii în 2024: Prognoze pentru inovații uimitoare

ACTUALITATE
Cele mai așteptate tehnologii în 2024: Prognoze pentru inovații uimitoare

În fiecare an, firma de consultanță și cercetare tehnologică Gartner își lansează tendințele tehnologice strategice de top. Se așteaptă că aceste tendințe vor lua în considerare multe decizii și strategii în domeniul afacerilor, tehnologiei și transformării digitale. În acest articol, vom discuta despre tendințele de top pentru 2024 de pe lista Gartner.

AI TRiSM

AI TRiSM este o contracție a AI Trust și a managementului riscului și securității. Acest model acceptă guvernanța modelului AI, corectitudinea, fiabilitatea, robustețea, transparența și protecția datelor, combinând detectarea anomaliilor de conținut, protecția datelor, securitatea aplicațiilor, managementul modelului și rezistența la opoziție.

Rezultatele acestei abordări strategice? Precizie și consecvență îmbunătățite ale modelului, dar și control îmbunătățit al părtinirii în decizii și mai multă corectitudine în aplicațiile bazate pe inteligență artificială. Până în 2026, întreprinderile care aplică controale TRiSM aplicațiilor AI vor crește probabil acuratețea luării deciziilor prin eliminarea a 80% din informațiile defecte și ilegitime.

Vezi și: O nouă lovitură pentru relația dintre angajați și patroni: românii nu vor să fie supravegheați

Gestionarea continuă a expunerii la amenințări

Managementul expunerii continue la amenințări (CTEM) prezintă o abordare pragmatică și sistemică a optimizării securității cibernetice. CTEM oferă un echilibru excelent între diagnostic și acțiune. Include definirea, descoperirea, prioritizarea (identificarea amenințărilor care contează cel mai mult), validarea și mobilizarea (luarea măsurilor adecvate pentru a lupta împotriva unei amenințări sau a minimiza impactul acesteia).

Această abordare cuprinzătoare a securității aliniază ciclurile de evaluare a expunerii cu proiecte de afaceri specifice sau cu vectori critici de amenințări, abordează expunerile care pot fi corectate și care nu pot fi corectate și facilitează optimizările securității bazate pe dovezi.

Tehnologie durabilă

Sustenabilitatea este o prioritate de top pentru majoritatea organizațiilor moderne. Tehnologiile durabile pot ajuta la îndeplinirea obiectivelor de îmbunătățire a mediului, social și guvernamental (ESG) care susțin echilibrul ecologic pe termen lung și drepturile omului. Gartner se așteaptă ca tot mai multe organizații să selecteze din ce în ce mai mult tehnologii care vor contribui la sustenabilitatea în industria lor și sunt identificate ca o prioritate pentru afaceri și părțile interesate cheie. Până în 2027, 25% dintre CIO vor avea compensații legate de impactul lor asupra tehnologiei durabile, spune Gartner.

Ingineria platformei

Ingineria platformei este o altă tendință de top în 2024 și mai departe. Gartner prezice că până în 2026, aproximativ 80% dintre organizațiile de inginerie software vor stabili echipe de platformă ca furnizori interni de servicii, componente și instrumente reutilizabile pentru livrarea aplicațiilor. Platformele bine concepute au potențialul de a oferi clienților și partenerilor de afaceri o experiență de autoservire fără fricțiuni, permițând utilizatorilor să efectueze lucrări valoroase cu cât mai puține cheltuieli.

Beneficiile unei inginerii adecvate a platformei sunt multiple. Practica vă permite să reduceți încărcătura cognitivă, să îmbunătățiți experiența și productivitatea dezvoltatorului și să oferiți utilizatorilor mai multă independență prin opțiuni avansate de autoservire. Construirea de platforme cu componente, cunoștințe și servicii de platformă reutilizabile, componabile și configurabile crește, de asemenea, flexibilitatea și adaptabilitatea organizației.

Vezi și: Cine a fost Kevin Mitnick, cel mai faimos pirat cibernetic: “regele hackerilor” s-a stins din viață

Dezvoltare sporită de AI

Tehnologiile AI avansate, cum ar fi IA generativă și învățarea automată, devin o parte din ce în ce mai importantă a procesului de creare, testare și livrare a aplicațiilor și platformelor. Potrivit Gartner, în 2028, aproximativ 75% dintre inginerii de software pentru întreprinderi vor folosi asistenți de codare AI.