30 sept. 2024 | 18:39

Cele două țări vecine din Europa care își mută granița. Motivul din spatele deciziei i-a surprins pe mulți

ACTUALITATE
Cele două țări vecine din Europa care își mută granița. Motivul din spatele deciziei i-a surprins pe mulți

Sunt schimbări importante în această perioadă, multe dintre ele datorate topirii ghețarilor. Ca urmare a acestei situații, vorbim azi de cele două țări vecine din Europa care își mută granița, având în vedere motivul din spatele deciziei, deși i-a surprins pe mulți.

Italia și Elveția, cele două țări vecine din Europa care își mută granița

Elveția și Italia au dechis să-și modifice granița care traversează un vârf alpin, pe măsură ce topirea ghețarilor modifică granița definită istoric.

Cele două țări vecine din Europa care își mută granița au convenit asupra modificărilor. Este vorba de zona de graniță din apropiere de Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, care traversează regiunea Zermatt din Elveția și valea Aosta din Italia.

Ghețarii din Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, se retrag într-un ritm accelerat din cauza degradării climei provocate de om, spun specialiștii.

„Secțiuni semnificative ale frontierei sunt definite de bazinele hidrografice sau de liniile de creastă ale ghețarilor, firnului sau zăpezii perpetue.

Aceste formațiuni se schimbă din cauza topirii ghețarilor”, a declarat guvernul elvețian într-o declarație citată de Bloomberg.

Motivul din spatele deciziei i-a surprins pe mulți

Faimoasa stațiune de schi Zermatt este afectată de această schimbare, Elveția și Italia convenind să modifice granița în jurul punctelor de reper Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel și Gobba di Rollin pe baza intereselor lor economice, potrivit aceleiași surse citate.

O comisie mixtă italo-elvețiană a fost de acord cu modificările în mai 2023, Elveția aprobând oficial tratatul la finele săptămânii trecute, dar Italia trebuie încă să îl semneze.

Modificările vin după un dezacord între cele două țări cu privire la teritoriul vârfului care a durat ani de zile. În septembrie 2023, conform unor date statistice, diminuarea volumului ghețarilor elvețieni a reprezentat a doua cea mai mare pierdere înregistrată. Datele alarmante veneau după cele care înregistrau o topire record de 6% din 2022.

Ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volum

Ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volumul lor în 2023, a doua cea mai mare scădere anuală înregistrată vreodată, potrivit Academiei Elvețiene de Științe. Experții au încetat să mai măsoare gheața de pe unii ghețari elvețieni, deoarece nu mai există.

Rămășițele unui alpinist german care a dispărut în timp ce traversa un ghețar de lângă Matterhorn în urmă cu aproape 40 de ani au fost descoperite în gheața topită în luna iulie a anului trecut.

Experții din Italia au declarat luna aceasta că ghețarul Marmolada, care este cel mai mare și mai simbolic din Dolomiți, s-ar putea topi complet până în 2040 ca urmare a creșterii temperaturilor medii.

Prăbușirea unei părți din Marmolada a ucis 11 persoane în 2022, iar ghețarul a fost măsurat în fiecare an începând din 1902 și este considerat un „termometru natural” al schimbărilor climatice.