Cel mai mare șarpe din lume, descoperit în inima Amazonului. Reptila gigant are până la 8 metri lungime și 200 de kg
În adâncurile Pădurii Amazoniene, acolo unde natura își dezvăluie atât frumusețea, cât și teroarea, a fost descoperită cea mai mare șarpe din lume. Acest gigant, o Anaconda Verde de Nord, măsoară impresionanții 26 de picioare în lungime și cântărește 440 de lire (aproximativ 200 de kg), fiind comparabilă ca grosime cu un anvelopă de mașină.
Descoperirea a fost făcută de cunoscutul prezentator TV și biolog, Profesorul Freek Vonk, care a înotat alături de această creatură masivă, într-un moment care a fost imortalizat în imagini uimitoare.
Până în prezent, în Amazon era recunoscută doar o singură specie de Anaconda Verde – cunoscută și sub numele de Anaconda Gigant. Totuși, un studiu recent, publicat în revista Diversity, a confirmat existența Anacondelor Verzi de Nord ca fiind o specie distinctă, scrie Dailymail.
„Împreună cu alți 14 oameni de știință din nouă țări, am descoperit că cele mai mari șerpi din lume, anaconda verde, pe care o cunoaștem din filme și povești despre șerpi giganți, sunt de fapt două specii diferite”, a declarat Profesorul Vonk.
Aceste șerpi, care trăiesc în nordul arealului lor din America de Sud – incluzând Venezuela, Surinam și Guyana Franceză – aparțin, de fapt, unei specii complet diferite. „Deși la prima vedere par aproape identice, diferența genetică dintre cele două este de 5,5%, ceea ce este enorm”, explică profesorul.
Cercetătorii au numit noua specie Eunectes Akayima, adică Anaconda Verde de Nord, și au avertizat că, deși abia acum a fost descoperită, aceasta este deja amenințată.
„Regiunea Amazonului este supusă unei presiuni severe din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor continue. Peste o cincime din Amazon a dispărut deja, ceea ce reprezintă de peste 30 de ori suprafața Olandei. Supraviețuirea acestor șerpi giganți iconici este strâns legată de protejarea habitatului lor natural”, a subliniat Profesorul Vonk.
Împreună cu soția sa, Dr. Sarah Corey-Rivas, au început să analizeze probele pentru a căuta diferențe genetice, un efort care a culminat cu publicarea descoperirilor lor abia acum.
„Sarah și cu mine am început să lucrăm la acest proiect în 2007, când am observat pentru prima dată o mare diferență genetică între probele din Venezuela și unele din Peru”, a împărtășit Profesorul Rivas.
Această descoperire internațională pune în lumină diversitatea incredibilă a Americii de Sud și ridică întrebări fascinante despre câte alte specii ne mai așteaptă să fie descoperite în adâncurile pădurii Amazoniene.
Povestea Anacondelor Verzi de Nord adaugă un nou capitol în saga complexă a biodiversității Amazonului, reamintindu-ne de misterul și frumusețea care încă guvernează acest colț neatins al lumii.