24 iul. 2024 | 10:13

Cea mai veche chitanță din toate timpurile trădează cumpărăturile de acum 3.500 de ani. E o descoperire unică

ACTUALITATE
Cea mai veche chitanță din toate timpurile trădează cumpărăturile de acum 3.500 de ani. E o descoperire unică

O tabletă de lut gravată cu ceea ce pare a fi una dintre cele mai vechi chitanțe de vânzare din lume a fost descoperită de arheologi în sudul Turciei. Documentul antic, scris în cuneiforme, datează din secolul al XV-lea î.Hr. și înregistrează achiziția unor cantități mari de mobilier din lemn.

Anunțând descoperirea, ministrul turc al Culturii și Turismului, Mehmet Ersoy, a explicat că cercetătorii au găsit relicva remarcabilă la Eski Alalah, în provincia sudică Hatay. Cunoscut și sub numele de Movila Aççana, situl antic este situat în vechiul oraș Alalah, unde muncitorii au dat peste tabletă în timpul lucrărilor de restaurare după un cutremur.

Sistemul de scriere cuneiform și semnificația descoperirii

Cuneiformele, cel mai vechi sistem de scriere cunoscut din lume, au fost dezvoltate acum aproximativ 5.500 de ani și au fost folosite în Mesopotamia antică timp de aproximativ trei milenii. Formate prin imprimarea stilusurilor de trestie în lut, textul a fost adoptat de culturi precum babilonienii, asirienii și sumerienii, fiecare având propria limbă.

Conform lui Ersoy, chitanța de vânzare nou descoperită pare să fie scrisă în akkadiană, care era lingua franca a celui mai vechi imperiu din lume. Imperiul Akkadian a existat puțin mai mult de un secol și avea capitala într-o locație necunoscută de-a lungul râului Eufrat, iar dialectul său, acum dispărut, era cel mai vechi dintre limbile semitice – care includ ebraica și araba. Lingviștii lucrează în prezent la descifrarea textului, primele linii documentând vânzarea și achiziția unui număr mare de scaune, mese și taburete, alături de informații despre identitatea cumpărătorilor și a vânzătorilor.

„Credem că această tabletă, care cântărește 28 de grame, va oferi o nouă perspectivă în ceea ce privește înțelegerea structurii economice și a sistemului de stat din Epoca Bronzului Târziu”, a declarat Ersoy într-un comunicat.

Perspective noi și tehnologii avansate

Curios este faptul că aceasta nu este prima raportare banală găsită în limba akkadiană. În 2018, cercetătorii au descoperit o tabletă de lut similară, inscripționată cu o plângere din partea unui client nemulțumit de calitatea cuprului achiziționat.

Deși savanții se luptă adesea să descifreze mesajele imprimate pe aceste tablete antice, sarcina interpretării cuneiformelor ar putea deveni mult mai ușoară datorită dezvoltării unui sistem de inteligență artificială care poate traduce limba akkadiană și alte limbi înrudite cu o acuratețe de 97%. Interpretarea exactă a mesajelor rămâne, totuși, o provocare complexă.