18 nov. 2023 | 15:13

Limbajul necunoscut străvechi găsit în Turcia: ultima descoperire a cercetătorilor

ACTUALITATE
Limbajul necunoscut străvechi găsit în Turcia: ultima descoperire a cercetătorilor

Arheologii au descoperit în Turcia ceea ce pare a fi limbajul străvechi uitat de timp. Cercetătorii încearcă acum să descifreze limba total necunoscută găsită pe niște tăblițe din lut.

În inima Turciei, la situl arheologic de la Hattușaș, o descoperire senzațională a fost făcută, aducând la lumină un limbaj străvechi, pierdut de mii de ani. Această regiune, care a fost cândva capitala Imperiului Hitit, au dezvăluit plăcuțe de lut acoperite cu scriere cuneiformă hitită, care arată existența unei limbi complet necunoscute până în prezent. Arheologii de la Universitatea din Würzburg, Germania, și de la Institutul German de Arheologie din Istanbul au coordonat săpăturile care au dus la această descoperire remarcabilă.

Santierul arheologic din Boğazköy-Hattusha din Turcia, a fost descoperită o tăbliță cuneiformă cu o limbă indo-europeană necunoscută anterior

Pe șantierul arheologic de la poalele Ambarlikaya din Boğazköy-Hattusha din Turcia, a fost descoperită o tăbliță cuneiformă cu o limbă indo-europeană necunoscută anterior. (Imagine Andreas Schachner Deutsches Archäologisches Institut)

Imperiul Hitit, rivalul marelui Egipt Antic, a avut o inițiativă rară acum aproximativ 4.000 de ani. Monarhii hitiți au cerut documentarea tuturor credințelor religioase, limbajelor și dialectelor supușilor lor în uriașa bibliotecă de la Hattușaș. Această inițiativă a fost menită să păstreze tradițiile locale sub forma unor documente scrise în limba originală, chiar dacă scrierea era hitită.

Citește și: Papirusuri ilizibile vechi de 2.000 de ani, descifrate cu ajutorul AI. Ce au scris anticii

Limbajul străvechi descoperit pe tăblițe din lut în Turcia

Până în prezent, peste 30.000 de plăcuțe cu scriere hitită au fost descoperite, iar printre acestea, cinci grupuri etnice diferite au fost identificate. Recent, a fost recunoscut și un al șaselea grup, denumit „limbajul Kalasmaic”, după o așezare dispărută din nordul Anatoliei. Deși încă nedescifrat, limbajul pare a fi de origine indo-europeană, similar cu hitita, considerată cea mai veche limbă indo-europeană cunoscută.

Cercetătorii germani sunt optimiști că, datorită eforturilor lor de descifrare și a documentației bogate din biblioteca hitită, vor reuși să identifice și să descifreze și alte limbi dispărute. Ei susțin că izolarea comunităților în zonele muntoase și greu accesibile ale imperiului a dus la apariția unor dialecte locale, iar descoperirea limbajului Kalasmaic confirmă această ipoteză. Cu toate că au fost identificate cinci grupuri etnice, cercetătorii germani sugerează că ar putea exista cel puțin 30 de dialecte diferite, potrivit Uni-wuerzburg.de.