Cea mai nouă înșelăciune, subiect de avertisment de la Poliția Română. Cum se îmbogățesc ilegal românii, cum rămân alții fără bani la cumpărături
Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a emis un avertisment pentru comercianții din județ cu privire la un nou tip de înșelăciune, cunoscut sub denumirea de metoda „șmen”.
Avertisment din partea IPJ Mureș
Această tehnică constă în oferirea de bancnote de valoare mare pentru achiziționarea unor produse cu preț mic. Apoi, prin diverse tactici de distragere a atenției, persoana care înșală reușește să ascundă o parte sau întreaga sumă de bani, primind totodată restul de bani și produsul do
Un exemplu recent prezentat de IPJ Mureș a implicat reținerea unui tânăr din județul Cluj, la doi ani de la comiterea unei astfel de înșelăciuni în Târgu Mureș. „În urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, față de un bărbat, de 36 de ani, din comuna Chinteni, județul Cluj, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune”, se arată într-un comunicat al IPJ Mureș.
Nou tip de înșelăciune prin metoda „șmen” vizează comercianții
Incidentul în cauză s-a petrecut la sfârșitul anului 2022, când bărbatul ar fi indus în eroare un angajat al unei societăți comerciale din cartierul Tudor al municipiului Târgu Mureș. Acesta a dorit să achiziționeze un produs în valoare de 6 lei, prezentând o bancnotă de 200 de lei. Ulterior, a distrat atenția vânzătorului și a introdus bancnota în buzunar, reușind astfel să primească produsul și restul de 194 de lei, păstrând totodată bancnota inițială.
Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Mureș, în timp ce polițiștii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale.
IPJ Mureș avertizează că aceste tipuri de înșelăciuni se bazează, în general, pe neatenția vânzătorilor sau a angajaților din societățile comerciale. În unele cazuri, infractorii pot folosi metoda „șmen” și pentru schimbarea unei bancnote de valoare mare, reușind să plece cu atât bancnota pentru care au solicitat schimbul, cât și cu bancnotele primite ca rest.
Pentru a evita să devină victime ale unor astfel de înșelăciuni, IPJ Mureș recomandă comercianților să manifeste o atenție sporită la solicitările venite din partea persoanelor necunoscute. „Se recomandă ca în orice situație să își concentreze atenția asupra sumelor manipulate, asigurându-se că banii au fost înmânați înainte de a oferi un eventual rest”, subliniază IPJ Mureș. De asemenea, polițiștii sfătuiesc cetățenii să apeleze doar la unități autorizate pentru schimburi valutare și să nu aibă încredere în „binevoitori” care oferă un curs de schimb aparent avantajos.
Aceste măsuri de precauție pot ajuta la prevenirea unor pierderi financiare și la protejarea comercianților împotriva infracțiunilor de acest tip.