Ce se întâmplă în corpul tău când ești sedentar. Vestea proastă de la oamenii de știință
Progresele tehnologice din ultimele decenii au eliminat nevoia și dorința oamenilor de a se mișca. Dat fiind că trupul omului este făcut să se miște, sedentarismul este clar dăunător sănătății noastre.
Un nou studiu de la Universitatea California, San Diego (UCSD), a confirmat acest lucru.
Experimentul care a dovedit, dacă mai era necesar, cât rău ne face sedentarismul
Un număr de 5.856 de femei cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani au fost rugate să poarte un monitor de activitate pe șold timp de șapte zile.
Cercetătorii le-au urmărit apoi timp de zece ani, în timpul căreia 1.733 de participante au decedat.
Cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a afla din monitorul de activitate cât timp stăteau participanții pe scaun și apoi au legat acest lucru de riscul lor de deces.
Datele au arătat că participanții care stăteau mai mult de 11 ore pe zi aveau un risc cu 57% mai mare de a muri în perioada studiului decât cei care stăteau mai puțin de nouă ore și jumătate pe zi.
Alt studiu, alte date
Un alt studiu, din 2019, a constatat, de asemenea, că mai multe exerciții nu anulează riscul de boli precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale care apar odată cu statul pe scaun în mod prelungit.
Cu toate acestea, un studiu din Australia a constatat că efectuarea între 9.000 și 10.500 de pași în fiecare zi a redus riscul de deces prematur, chiar și la persoanele care stăteau mult jos.
Descoperirile contradictorii ar putea fi explicate de faptul că monitoarele de activitate au fost purtate pe șold în studiul UCSD și pe încheietura mâinii în studiul australian, ceea ce ar putea duce la diferite estimări ale timpului petrecut pe scaun.
Studiul australian nu a folosit niciun software special în datele monitorului de activitate pentru a afla când participanții stăteau în picioare, ceea ce ar fi însemnat că statul în picioare ar fi fost interpretat greșit ca stat pe scaun.
De exemplu, dacă un participant ar fi stat nemiscat timp de o jumătate de oră, acest lucru ar fi putut fi considerat ca jumătate de oră de stat pe scaun. Acest lucru ar putea însemna că studiul australian a subestimat timpul petrecut de participanți pe scaun.