Ce se întâmplă cu Bolt și Uber în România: taximetriștii au câștigat o mică bătălie din război
Guvernul pregătește modificări importante în domeniul transportului persoanelor. Concurență loială între taximetrie și transport alternativ, de tip Bolt, Uber sau Blue, pe cale să devină realitate.
Intenția Guvernului pentru transportul alternativ de persoane
Guvernul României intenționează să modifice Ordonanța de Urgență nr. 49/2019 pentru a asigura o concurență echitabilă între activitățile de transport persoane – taximetrie și transport alternativ.
Aceasta este concluzia unui comunicat emis de Confederația Operatorilor și Transporturilor Autorizați din România (COTAR), în care se subliniază necesitatea eliminării prevederilor discriminatorii din legislație.
În comunicatul emis, COTAR vede de bun augur inițiativa Guvernului de a modifica legislația în domeniul transportului alternativ, pentru a crea condiții de concurență loială între cele două forme de transport de persoane.
De asemenea, se precizează că modificările propuse vor viza eliminarea diferențelor majore dintre reglementările care guvernează activitățile de taximetrie și transportul alternativ, de tip Bolt sau Uber.
Una dintre principalele revendicări ale COTAR este aceea ca taxele și impozitele plătite de firmele care desfășoară aceeași activitate să fie aceleași.
Condiții egale pentru taximetriști și șoferii Bolt sau Uber
De asemenea, condițiile pentru desfășurarea activităților similare trebuie să fie uniforme, incluzând un număr egal de licențe și copii conforme pentru ambele categorii de transport.
Printre aspectele importante menționate în comunicat se numără și necesitatea ca firmele de transport alternativ să dețină autoturismele în patrimoniul propriu și să fie eliminate contractele de comodat oneroase, care se practică în prezent în acest domeniu.
Totodată, se propune ca mașinile folosite în transportul alternativ să nu fie mai vechi de 10 ani, pentru a asigura siguranța clienților și protecția mediului înconjurător.
Confederația Operatorilor și Transporturilor Autorizați din România subliniază că modificările propuse vor duce la alinierea legislației privind taximetria și transportul alternativ, asigurând astfel o concurență loială între cele două activități similare.
Mai mult, se menționează că Ministerul Transporturilor va propune un nou proiect de act normativ în acest sens, care va fi supus consultării publice în viitorul apropiat.
În final, COTAR și-a exprimat recunoștința față de premierul României și ministrul Transporturilor pentru atenția acordată propunerilor lor și mulțumește tuturor celor implicați în discuțiile interministeriale pentru contribuția adusă la elaborarea noilor modificări legislative în domeniul transportului persoanelor.