Ce se întâmplă cu bateriile dacă le ții la soare și de ce nu ar trebui să faci asta niciodată
Bateriile au permis atât de multe progrese tehnologice, iar meritul este al oamenilor de știință, fără dar și poate.
Acestea au o temperatură optimă de funcționare și este bine să știi că acestea este un amănunt esențial.
Bateriile stochează și eliberează electricitate la cerere. Ele fac acest lucru datorită chimiei. Încărcate, ele stochează energia sub formă de energie chimică potențială.
Când sunt utilizate, reacțiile chimice eliberează acea energie sub formă de electricitate, alimentând dispozitivele. Este important de menționat că bateriile, cum ar fi cele cu ioni de litiu din telefoane, tablete și multe alte gadgeturi, au o temperatură optimă de funcționare de 15–35°C. Dincolo de aceasta, lucrurile devin periculoase.
Ce se întâmplă cu bateriile la vreme caldă
Reacțiile chimice pot fi accelerate prin creșterea temperaturii și încetinite prin scăderea temperaturii.
Trebuie să luăm în considerare și rezistența internă, care poate fi o funcție a temperaturii. La anumite baterii, rezistența internă este cea mai mică la temperatura camerei, deci când temperatura devine prea ridicată, rezistența va crește.
Rezistența internă va produce mai multă căldură, ceea ce ar putea duce la un efect de autoalimentare care poate deteriora grav bateria.
În timp ce o temperatură mai ridicată ar putea avea performanțe mai bune în anumite situații, acestea îmbătrânesc mai repede, ceea ce înseamnă că sunt bune pentru un timp mai scurt.
Descărcarea pe timp de iarnă
Așadar, este mai bine să-ți ții bateria rece? Din nou, cealaltă extremă nu este ideală nici ea.
Dacă ai un dispozitiv alimentat de baterie, cum ar fi un telefon mobil care nu poate disipa căldura eficient, s-ar putea să observi performanțe mai bune într-o zi rece de iarnă în comparație cu una de vară caniculară. Dar asta nu înseamnă că frigul este automat mai bun.
O reacție chimică mai lentă înseamnă mai puțin curent electric, iar rezistența internă crește odată cu temperatura mai scăzută, ceea ce înseamnă chiar mai puțin curent.