18 iun. 2024 | 07:53

Ce se întâmplă când te prinde radarul, dar Poliția nu identifică șoferul. Cine plătește amenda, de fapt

ACTUALITATE
Ce se întâmplă când te prinde radarul, dar Poliția nu identifică șoferul. Cine plătește amenda, de fapt

În România, există situații în care poliția surprinde un vehicul care a depășit limita de viteză, însă șoferul nu poate fi identificat pe loc. În astfel de cazuri, Codul Rutier prevede o serie de proceduri pentru a asigura că amenda este plătită și că responsabilitatea este atribuită corect.

Procedura în cazul depășirii vitezei fără identificarea șoferului

Atunci când un vehicul este surprins de radar depășind limita de viteză, dar șoferul nu poate fi identificat, proprietarul mașinii va primi acasă o scrisoare din partea autorităților. Această scrisoare solicită proprietarului să declare cine conducea vehiculul la data și ora la care a fost înregistrată depășirea de viteză. Proprietarul are la dispoziție 5 zile pentru a furniza aceste informații.

Dacă proprietarul nu transmite identitatea șoferului sau oferă date eronate, riscă să primească o amendă semnificativă, între 9 și 20 de puncte de amendă. În cazul firmelor, sancțiunea poate ajunge la 100 de puncte de amendă. Astfel, proprietarii care nu declară datele de identificare ale șoferilor riscă amenzi de până la 3.300 de lei, iar companiile pot fi sancționate cu până la 16.500 de lei.

Cine plătește amenda de viteză?

Odată ce Poliția Rutieră stabilește identitatea persoanei care a condus mașina, pe numele șoferului respectiv va fi emisă amenda aferentă abaterii comise. Dacă se constată, de exemplu, că șoferul avea permisul suspendat, se va deschide un dosar penal pentru conducere fără drept. În acest caz, și proprietarul care a încredințat vehiculul va fi tras la răspundere.

Amenda de viteză și alte sancțiuni, dacă e cazul, vor fi transmise prin poștă la adresa șoferului. Termenul în care este transmisă această sancțiune este de 6 luni de la înregistrarea abaterii.

Prescripția amenzilor pentru depășirea vitezei

Conform legii, dacă o amendă de circulație nu este plătită, aceasta se va regăsi în datoria fiscală a șoferului. Asta înseamnă că atunci când va plăti impozitul pe casă, teren sau mașină, va fi obligat să achite și aceste amenzi. Dacă un contribuabil nu își achită dările către stat, autoritățile pot declanșa procedurile de executare silită.

Însă, dacă în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost emisă amenda nu se începe procesul de recuperare a creanțelor, statul pierde dreptul de a recupera datoria, iar șoferul nu va mai fi obligat să plătească amenda de circulație.

Amenzile pentru depășirea vitezei în 2024

Punctele de amendă auto sunt împărțite în 5 clase de sancțiuni:

  • Clasa I de sancțiuni: 2 – 3 puncte de amendă
  • Clasa a II-a de sancțiuni: 4 – 5 puncte de amendă
  • Clasa a III-a de sancțiuni: 6 – 8 puncte de amendă
  • Clasa a IV-a de sancțiuni: 9 – 20 puncte de amendă
  • Clasa a V-a de sancțiuni: 21 – 100 puncte de amendă (doar în cazul persoanelor juridice)

Punctul de amendă se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie și reprezintă 5% din valoarea acestuia. În 2024, cu salariul minim brut la 3.300 de lei, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.

Sancțiuni pentru depășirea vitezei în 2024

  • Depășire a limitei cu cel mult 20 km/h: 330 – 495 lei (2 – 3 puncte de amendă)
  • Depășire a limitei cu 21-30 km/h: 660 – 825 lei (4 – 5 puncte de amendă)
  • Depășire a limitei cu 31-40 km/h: 990 – 1.320 lei (6 – 8 puncte de amendă)
  • Depășire a limitei cu peste 41 km/h: 1.485 – 3.300 lei (9 – 20 puncte de amendă)

În concluzie, în cazul în care un vehicul este prins de radar depășind limita de viteză și șoferul nu poate fi identificat imediat, proprietarul vehiculului este responsabil pentru a declara cine conducea mașina. Nerespectarea acestei obligații poate atrage amenzi semnificative, iar odată identificat, șoferul va fi responsabil pentru plata amenzilor și a altor sancțiuni, dacă este cazul.