11 mart. 2024 | 13:14

Ce nu știi despre Oppenheimer, omul care a făcut bomba atomică: viața lui, într-o ecranizare de Oscar

ACTUALITATE
Ce nu știi despre Oppenheimer, omul care a făcut bomba atomică: viața lui, într-o ecranizare de Oscar

Fără a fi la fel de faimos ca Albert Einstein, fizicianul Julius Robert Oppenheimer este unul dintre cei mai importanți oameni de știință din istorie. A condus „Proiectul Manhattan” al Armatei SUA, între 1942-1946, ce a avut drept scop crearea primei bombe atomice. Viața lui, presărată cu controverse, a devenit și subiectul unui film ce va fi lansat în această lună.

Ce nu știi despre Oppenheimer, omul care a făcut bomba atomică

Robert Oppenheimer nu este cunoscut publicului larg precum Albert Einstein și puțină lume l-ar recunoaște în vreo fotografie.

Cu toate acestea, marele fizician a fost unul dintre cei mai importanți oameni de știință din istorie. El s-a născut în New York, pe 22 aprilie 1904, într-o familie de germano-evrei.

Deși era bun și la materiile umaniste, nu doar la științele exacte, Oppenheimer a absolvit Harvard în 1925 având diplomă în chimie. Și-a continuat studiile și a absolvit Universitatea din Gottingen din Germania cu un doctorat. După ce și-a câștigat doctoratul, Oppenheimer a mers înapoi în SUA și a predat fizică la Universitatea din California din Berkeley.

Devenit o figură tot mai marcantă în comunitatea științifică, el a fost cooptat, în 1942, de Armata Americană pentru a conduce „Proiectul Manhattan”, ce viza crearea primei bombe atomice, în contextul complicat al celui de-al Doilea Război Mondial.

De aceea, a și fost supranumit „părintele bombei atomice”. Oppenheimer a coordonat însă munca unui întreg grup de savanți de excepție, printre care se aflau Enrico Fermi și Edward Teller.

Munca în comun a oamenilor de știință de la Los Alamos a dus la prima explozie nucleară artificială lângă Alamogordo pe 16 iulie 1945, căreia Oppenheimer îi dăduse numele de cod „Trinity”.

Ce nu știi despre Oppenheimer, omul care a făcut bomba atomică: viața lui, subiect de film

Viața lui, subiect de film

Câteva săptămâni mai târziu, SUA a lansat două bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, ce au dus la capitularea Japoniei, dar și la moartea instantanee a unui număr de peste 200.000 de oameni, în majoritate civili.

Savantul american a apărut pentru prima oară în faimoasa revistă LIFE, chiar în anul lansării primelor bombe atomice. Doi ani mai târziu, publicația i-a dedicat un alt articol, în care apare fotografiat alături de Albert Einstein. Toate imaginile pot fi văzute AICI.

Dar, în 1949, LIFE a publicat un material mai amplu despre Oppenheimer, în care fizicianul apare alături de fiul său „bătând palma”. Însă, în cadrul aceluiași articol, Lincoln Barnett, autorul acestuia, obține de la Oppenheimer o dezvăluire extraordinară despre ce a simțit urmărind primul test al unei bombe atomice.

El a invocat pasaje din Bhagavad-Gita, un vechi text religios sanscrit, esențial pentru hinduși, ce face parte din marea epopee Mahabharata.

„Dacă lumina a o mie de sori ar fi să explodeze deodată pe cer, ar fi ca splendoarea celui Puternic. Știam că lumea nu avea să mai fie la fel. Câțiva oameni au râs, câțiva au plâns. Majoritatea tăceau.

Eu mi-am amintit versetul din scriptura hindusă, Bhagavad Gita; Vishnu încearcă să-l convingă pe Prinț⁠ că trebuie să-și facă datoria și, pentru a-l impresiona, își ia forma cu multe brațe⁠ și spune: „Acum sunt prefăcut în Moarte, distrugătorul lumilor”. Presupun că toți gândeam așa ceva, într-un fel sau altul”, a spus Oppenheimer, conform sursei citate.

Ce nu știi despre Oppenheimer, omul care a făcut bomba atomică: viața lui, subiect de film

Actorul Cillian Murphy, în rolul lui Oppenheimer din filmul ce va fi lansat luna aceasta

A devenit pacifist, militând contra propriei creații

Dar, după ce a văzut efectele folosirii bombei atomice asupra oamenilor, la Hiroshima și Nagasaki, Oppenheimer s-a întors împotriva creației sale, mărturisind că simte că are „sânge pe mâini” și a devenit un pacifist, ce a militat energic pentru limitarea înarmării nucleare.

Atitudinea sa l-au adus în atenția autorităților negativ, de această dată, el fiind suspectat de simpatii comuniste și luându-i-se accesul la cercetările secrete ce au continuat.

Abia în 1963 el a fost reabilitat, președintele JF Kennedy acordându-i Premiul Enrico Fermi, unul dintre cele mai prestigioase din lumea științifică. Oppenheimer a murit pe 18 februarie 1967, din cauza unui cancer în gât.

Luna aceasta, viața marelui om de știință va apărea pe marile ecrane datorită filmului realizat de regizorul Christopher Nolan, ce se numește chiar „Oppenheimer”. Rolul fizicianului este interpretat de inegalabilul actor irlandez Cillian Murphy, cunoscut mai ales prin rolul de excepție făcut în serialul „Peaky Blinders”.

Din distribuție mai fac parte și alte nume uriașe, precum Robert Downey Jr. Emily Blunt și Matt Damon. Lansarea oficială a filmului este programată în SUA, pe 21 iulie. Probabil că, după vizionarea producției, mult mai mulți oameni de pe planetă vor ști cine a fost, de fapt, Robert Oppenheimer. Trailerul filmului îl puteți vedea mai jos.

Filmul Oppenheimer la premiile Oscar din 2024

Filmul „Oppenheimer”, regizat de Christopher Nolan, a făcut furori la Premiile Oscar din 2024, marcând o prezență impresionantă cu multiple nominalizări și victorii. Această producție epică, care îl aduce în centrul atenției pe fizicianul teoretic american J. Robert Oppenheimer, a primit recunoaștere pe scară largă pentru realizările sale cinematografice, confirmându-și statutul de capodoperă în rândul lucrărilor lui Nolan.

Un triumf la nivel de critici și academie

„Oppenheimer” a primit un total impresionant de 13 nominalizări la Academia de Arte și Științe Cinematografice, devenind astfel filmul lui Nolan cu cele mai multe nominalizări la Oscar până în prezent. Printre victoriile remarcabile se numără cele pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Christopher Nolan), Cel mai bun actor în rol principal (Cillian Murphy) și Cel mai bun actor în rol secundar (Robert Downey Jr.), evidențiind astfel talentul excepțional al echipei din spatele filmului și performanțele strălucite ale actorilor săi​​​​.

Impactul cultural și cinematic

Filmul nu numai că a primit aprecierea Academiei, dar a și câștigat Cea mai bună cinematografie (Hoyte van Hoytema), Cel mai bun montaj de film (Jennifer Lame) și Cea mai bună coloană sonoră originală (Ludwig Göransson), subliniind abilitatea sa de a combina povestea captivantă cu elemente vizuale și sonore inovative. Cu toate aceste victorii, „Oppenheimer” reușește să aducă un omagiu muncii și impactului lui J. Robert Oppenheimer, explorând în același timp teme complexe și relevante pentru publicul contemporan.

Filmul „Oppenheimer”, prin prisma regiei lui Christopher Nolan și a performanțelor actoricești remarcabile, a reușit nu doar să domine sezonul premiilor, ci și să ofere o perspectivă profundă asupra vieții și realizărilor unuia dintre cei mai influenți oameni de știință ai secolului XX. Această producție rămâne un testament al puterii cinematografiei de a ilumina aspecte complexe ale istoriei și umanității.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele