13 ian. 2024 | 14:44

Ce înseamnă expresia „tabula rasa”, de fapt. Cum a ajuns să fie asociată cu un sens negativ VIDEO

ACTUALITATE
Ce înseamnă expresia „tabula rasa”, de fapt. Cum a ajuns să fie asociată cu un sens negativ VIDEO

Expresia „tabula rasa” a fost folosită pentru a ilustra conceptul unei minți fără cunoștințe preexistente, așteptând să fie umplută cu informații, experiențe și percepții din lumea exterioară.

De unde vine această expresie

Această idee este fundamentală pentru teoria cunoașterii empiriste, care argumentează că tot ceea ce știm provine din experiențe senzoriale și nu din idei sau concepte innascute.

Chiar dacă originile expresiei pot fi urmărite până la scrierile lui Aristotel, conceptul a fost dezvoltat și susținut mai târziu de filozofi precum John Locke, unul dintre susținătorii importanți ai empirismului.

Locke a susținut că mintea umană la naștere este ca o „tablă goală” sau o „foaie albă” și că nivelul de cunoaștere este rezultatul experiențelor și observațiilor din mediul înconjurător.

Acest concept a avut un impact profund în filozofie, psihologie și în educație. Ideea că mintea umană este supusă influențelor și informațiilor din mediu a generat dezbateri ample despre modul în care ne formăm cunoștințele și personalitatea.

Mai mult, a adus în discuție ideea că poate fi modelată (manipulată) – nu mereu într-o direcția neapărat bună.

Vezi și: Bulina verde pe telefonul Android: ce înseamnă, la ce ajută indicatorul de pe ecran

Vezi și: Tu știi ce înseamnă denumirile lunilor anului?

Ce înseamnă expresia „Tabula rasa”, de fapt. Cum a ajuns să fie asociată cu un sens negativ

Ce spun cei mai cunoscuți psihologi ai tuturor timpurilor

În esență, expresia „tabula rasa” evidențiază faptul că de cunoaștere și dezvoltarea personală sunt rezultatul interacțiunii cu lumea, iar mintea noastră este receptivă și deschisă să fie modelată și formată de experiențe și informații.

Este impresionant modul în care ideea inițială a fost dezvoltată și contestată de-a lungul istoriei, atât din perspectiva filosofică, cât și din cea științifică.

Concepția despre mintea umană ca o tablă goală și modul în care cunoștințele sunt dobândite din experiențe și interacțiuni continue cu mediul înconjurător a influențat profund diverse domenii de gândire și cercetare.

De la stoici și filosofii antici care susțineau ideea tabula rasa la dezbaterea contemporană din domeniile psihologiei, neurobiologiei și informaticii, conceptul rămâne un punct de discuție și explorare fascinant în încercarea de a înțelege cum funcționează mintea umană și cum învățăm și ne adaptăm la lumea din jurul nostru.

Aprecierea pentru această evoluție complexă a gândirii umane și a conceptelor filosofice și științifice arată o perspectivă amplă și interesantă asupra modului în care oamenii au explorat și continuă să exploreze natura minții și a cunoașterii umane.

În prezent, oamenii preferă mai degrabă să se concentreze pe ideea de „neștiutor” sau chiar „prost”, dacă îmi permiți, astfel că se exclude din vedere faptul că acel creier ar putea, dacă s-ar vrea, să fie „umplut”.

Vezi și: Astea mai lipseau de pe internet, steagurile roșii: ce înseamnă și de ce te pot induce în eroare

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele