Ce este diferit la creierul unui om predispus să creadă și să răspândească teoria conspirației, de fapt
În lumea noastră ultraconectată, nu trebuie să cauți prea mult pentru a găsi pe cineva care răspândește teorii ale conspirației, de la „religia” Pământului Plat la „adevărul” despre QAnon și fanaticii anti-vaccinare.
Există un aspect al creierului uman care pare să poarte o mare parte din responsabilitate pentru care unii sunt predispuși la așa ceva și alții nu.
Cum funcționează creierul, în general
„Creierul nostru încearcă constant să dea sens lumii exterioare. O modalitate prin care creierul își atinge acest obiectiv este prin detectarea și învățarea modelelor, care sunt în esență reguli statistice în mediul înconjurător, deoarece aceste modele ajută creierul să decidă cum să reacționeze sau să se comporte pentru a supraviețui”, a declarat anterior dr. Jess Taubert, profesor asociat în Școala de Psihologie de la Universitatea Queensland, pentru IFLScience.
Problemele încep să apară atunci când această putere de recunoaștere a modelelor intră în suprasarcină, conectând punctele în date aleatorii și adăugând doi și doi pentru a face cinci. Acest concept se numește percepție iluzorie.
Studiul care a intrat în dedesubturile oamenilor predispuși la teoria conspirației
Un studiu din 2017 publicat în Jurnalul European de Psihologie Socială a explorat acest aspect mai profund. Oamenii de știință au canalizat 401 de persoane printr-o serie de cinci experimente concepute pentru a testa relația dintre gândirea conspirativă și percepția iluzorie a modelului.
Un lucru care a reieșit din studiu a fost o legătură între credința în unele teorii comune ale conspirației, inclusiv cele legate de schimbările climatice, aterizarea pe Lună și asasinarea lui JFK, și observarea unui model anume.
Cei înclinați spre o gândire mai conspirativă erau și mai predispuși să găsească modele în lucrări de artă haotice, precum picturile cu stropi de vopsea ale lui Jackson Pollock.
O altă observație în spațiile conspirative este că credința într-o teorie irațională este adesea indicativă pentru credința în alte teorii, nelegate între ele.
Dacă poți accepta ideea că Barack Obama este o șopârlă într-un costum uman, este doar un salt scurt spre guvernul american care a avut informații prealabile despre 9/11.
În urma teoriilor conspirației din jurul pandemiei COVID-19, această cercetare a devenit și mai oportună, iar studiile ulterioare au dezvoltat ideile explorate.