Cât plătesc românii în 2024 pe energie. Ce se întâmplă cu facturile la curent în noul an
În ultimii ani, buzunarele românilor au fost asaltate de scumpiri, iar viitorul nu este unul deloc optimist când vine vorba de cheltuielile cu utilitățile, facturile la energie electrică, dar și gaze naturale sau chiar apă potabilă.
Ca referință pentru ceea ce urmează să se întâmple cu facturile românilor la energie, cea mai bună soluție este să aruncăm o privire pe anunțurile Hidroelectrica din ultima perioadă, având în vedere că aceasta este cea mai mare companie de distribuție de energie electrică din România. În mod previzibil, tarifele vor suferi modificări, iar facturile vor veni cu un cost mai ridicat. Practic, printre altele, noul an vine cu majorări pentru toți clienții de pe meleaguri mioritice.
Prețuri mai mari la energie pentru români
Începând cu facturile care vor fi emise pe noul an la energie, tarifele practicate de principalul furnizor de energie din România vor fi majorate și, cel mai probabil, practica va fi îmbrățișată și de ceilalți jucători din piață. Cei care mai au momentan contracte în vigoare, ar trebui să nu fie afectați de schimbare. Cei cărora le-a fost prelungit, cu acordul lor implicit sau explicit, vor plăti din start tarife majorate. Există și posibilitatea ca o creștere a tarifului să fie refuzată de client la prelungire, context în care contractul de furnizare va fi declarat expirat.
Recent, echipa de la Hidroelectrica a anunțat avansarea prețului la energie electrică. Rezultatul final, prețul indicat pe factură pentru a fi achitat de către client, include TG, tariful de transport și componenta de introducere a energiei electrice în rețea. Perioada prevăzută pentru aceste noi prețuri este de 12 luni. Acesta ajunge până la de 0,28404 lei/kWh, în loc de 0,25149 lei/kWh cum era anterior, conform datelor analizate de Profit.ro.
Cât plătești în plus la energie
Pentru a înțelege puterea pe care Hidroelectrica o are pe piața din România, merită să ai în vedere că, în primele nouă luni ale anului 2023, portofoliul de clienți de furnizare al companiei de stat s-a dublat, ajungând la peste 565.000 de locuri de consum. La apogeu, atinsese un ritm de 10.000 de contracte noi încheiate pe zi. La momentul de față, ritmul s-a diminuat la 8.000 de contracte noi în fiecare zi.
Creșterea tarifelor la energie cu aproximativ 6% de la 1 ianuarie 2024 a fost confirmată și de vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache.
„Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi. De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori”, a explicat Gabriel Andronache, citat de romaniatv.net.