Cât câștigă un cuplu de șoferi pe TIR: Soț și soție, parteneri de drum, au strâns o avere și acum se confruntă cu dilema investiției banilor
Într-o lume în continuă globalizare, românii care aleg să-și construiască o carieră în străinătate ne oferă povești de succes pline de inspirație și diversitate. Printre acestea se numără și relatarea unui cuplu de români care, prin dedicare și muncă, au reușit să acumuleze o avere semnificativă lucrând ca șoferi de TIR în străinătate. Cu venituri anuale combinate de 80.000 de euro, ei exemplifică posibilitățile vaste deschise de piața muncii europene pentru cei dispuși să își asume riscuri.
După ani de trăit pe drumuri, în camion, acest cuplu își îndreaptă acum atenția spre România, exprimând dorința de a investi într-o inițiativă proprie. Ei se confruntă cu incertitudinile și provocările unei astfel de tranziții, evidențiind dilemele cu care se confruntă mulți români care doresc să revină și să contribuie la economia țării lor natale.
„Eu și soțul meu ne gândim să ne stabilim înapoi în România în următorii doi ani și să începem o afacere proprie. Avem câteva idei, cum ar fi achiziționarea unui apartament la munte pentru închiriere turistică sau investiții imobiliare în orașe universitare, deschiderea unui centru de activități pentru copii, o școală de șoferi cu accent pe categorii de mare tonaj, sau un atelier de mulaje artistice. Deși ideile noastre sunt diverse, credem că experiența noastră ca șoferi de TIR și venitul anual ne oferă o bază solidă pentru viitoarea afacere. Care ar fi cea mai rentabilă opțiune?”, a întrebat femeia, într-o postare anonimă pe grupul de Facebook Tineri Antreprenori – Sfaturi, idei, business, scrie ziarul Adevarul.
Vezi și: Ce salariu are un șofer de TIR în 2024. Este una dintre cele mai căutate meserii
Postarea a stârnit un val de reacții în comunitate, de la sfaturi încurajatoare până la avertismente și povești personale.
„Chiar dacă avem propria afacere, anul acesta sperăm să emigrăm definitiv din România. Situația devine insuportabilă din cauza birocrației și corupției. Vă urez succes dacă decideți să vă întoarceți”, a comentat un antreprenor.
Un alt membru al grupului, revenit din SUA, a împărtășit: „Am fost antreprenori și acolo, și aici, în România. Țara noastră are oportunitățile ei, dar și destule dezavantaje. Trăind acum comparația cu SUA, nu pot să spun că recomand întoarcerea. Însă, cu educație și informare adecvată, succesul nu este imposibil.”
„După un an de antreprenoriat aici, veți simți lipsa acelor 80.000 de euro”, a avertizat un alt membru al comunității.
Încurajări precum „Investiți în imobiliare și apoi deschideți o școală de șoferi de TIR. Experiența voastră vă va ghida către succes” au fost, de asemenea, prezente în discuție.
Concluzia autorului postării reflectă prudența și speranța: „Avem multe de gândit și de evaluat.”
Această poveste scoate în evidență dilema cu care se confruntă mulți români expatriați care doresc să se întoarcă și să investească în țara natală: cum să își valorifice câștigurile din străinătate într-un mod care să le aducă satisfacție profesională și personală, ținând cont de complexitatea mediului de afaceri din România.