14 mai 2024 | 12:07

Care este animalul care își poate ține respirația cel mai mult: Poate sta aproape patru ore în apă

ACTUALITATE
Care este animalul care își poate ține respirația cel mai mult: Poate sta aproape patru ore în apă

Cât de mult poți să îți ții respirația? Un minut, poate chiar câteva minute? Cu siguranță pare o perioadă lungă când o faci – dar câteva minute nu se compară cu animalul care poate să-și țină respirația cel mai mult.

Dacă te-ai gândit la zona mamiferelor marine când vine vorba de campionul ținerii respirației, ai ghicit bine. Dar odată ce te afli în acea zonă, lucrurile pot deveni puțin mai disputate.

Animalul care-și ține respirația cel mai mult

Dacă ne bazăm pe cea mai lungă scufundare înregistrată, titlul ar merge la balene. În timpul unui studiu de 5 ani pe 23 de membri ai speciei, oamenii de știință au înregistrat o balenă care s-a scufundat și și-a ținut respirația timp de 3 ore și 42 de minute. În comparație, recordul mondial pentru un om este de 24 de minute și 37 de secunde.

Cu toate acestea, durata medie a scufundării pentru balene în studiu a fost de 59 de minute. În plus, doar 5 la sută dintre cele observate au avut scufundări care să depășească 1 oră și 17,7 minute. Dar există alte creaturi marine care-și pot ține respirația mai mult decât acele cifre în medie.

De exemplu, balenele cachalot sunt cunoscute să petreacă în jur de o oră și jumătate sub apă înainte de a reveni la suprafață pentru a respira. Și în afara cetaceelor, focile-elefant sunt clar câștigătoarele, ținându-și respirația în timpul scufundărilor timp de până la două ore.

Cum pot să își țină respirația atât de mult timp?

O parte din motivul pentru care mamiferele marine care se scufundă adânc pot să stea atât de mult sub apă este pentru că mușchii lor sunt plini de o proteină numită mioglobină, care stochează oxigenul și furnizează o rezervă utilă pentru celulele musculare.

Oamenii au și ei mioglobină, dar la concentrații mult mai mici – la noi, prea multe proteine apropiate ar putea să se aglomereze și să provoace boli. Deci de ce nu au balenele, focile și așa mai departe aceeași problemă?

Conform unui studiu din 2013, mioglobina mamiferelor care se scufundă este încărcată pozitiv.

„Ca și polii similari ai unui magnet, proteinele se resping reciproc,” a declarat autorul studiului, Dr. Michael Berenbrink, pentru BBC News.

„În acest fel, credem că animalele pot împacheta concentrații foarte mari ale acestor proteine în mușchii lor și să evite lipirea lor și blocarea mușchilor”.

Mioglobina poate fi doar o parte a poveștii, totuși. Cercetătorii bănuiesc de asemenea că balenele ar putea avea un metabolism redus, ceea ce înseamnă că nu vor folosi oxigenul la fel de repede.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele