26 apr. 2024 | 07:00

Când trecem la impozitarea progresivă, când nici cota unică nu este de fapt unică în România. Varianta oficială de la Guvern

ACTUALITATE
Când trecem la impozitarea progresivă, când nici cota unică nu este de fapt unică în România. Varianta oficială de la Guvern

În România, discuțiile despre tranziția de la cota unică de impozitare la un sistem progresiv au fost intense.

Cu toate acestea, președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a subliniat recent că nu sunt prevăzute schimbări majore în sistemul de impozitare pentru 2024. Ciucă a menționat că legea bugetului pentru anul respectiv nu include introducerea de noi taxe și a afirmat că nu se poate discuta despre o taxă progresivă atâta timp cât cota unică încă își produce efectele și contribuie la creșterea economică a țării​​.

Argumente pentru menținerea cotei unice

„Noi, PNL, inclusiv în legea bugetului de anul acesta am inclus un articol care prevede că nu vom avea taxe anul acesta. Nu putem să discutăm de taxă progresivă în condițiile în care cota unică de impozitare nu e unică, nu și-a terminat efectul, a produs creșterea economică în România, pentru că a avut un grad de atractivitate.

Nu putem să vorbim de un nou sistem de taxare fără să avem o strategie fiscal-bugetară, nu putem să schimbăm sistemul de taxare cum vrem noi, este logic, iar cei care sunt economiști și analiști în domeniu știu mult mai bine. Asta este ce am putut să înțeleg.

Revenind la chestiunea cu inflația, am vorbit și cu premierul și cu ministrul de Finanțe să luăm măsuri astfel încât cu domnul guvernator să vedem cum putem să scădem dobânda de referință, să ducem inflația la un nivel cât mai jos”, a afirmat Nicolae Ciucă, citat de Digi24.ro.

Cota unică de impozitare este văzută ca o măsură care a adus stabilitate și creștere economică. De asemenea, oficialii guvernamentali, inclusiv ministrul Finanțelor, susțin că acest sistem fiscal este cel mai benefic pentru România, având în vedere beneficiile pe care le-a adus de-a lungul anilor​.

Un aspect important discutat este că orice schimbare majoră a regimului fiscal, cum ar fi adoptarea impozitării progresive, ar necesita un consens larg în cadrul coaliției de guvernare și nu poate fi impusă unilateral de către premier sau de un singur partid​​.

Perspectivele viitoare

Chiar dacă discuțiile despre impozitarea progresivă continuă, mai mulți experți și politicieni subliniază necesitatea de a evalua cu atenție efectele pe care le-ar avea asupra economiei. De exemplu, unii experți argumentează că o eventuală revenire la o cotă de impozitare de 16% ar putea ajuta la reducerea deficitului bugetar, dar ar trebui însoțită de măsuri complementare pentru a limita impactul negativ asupra contribuabililor și pentru a asigura echitatea fiscală​.

În concluzie, în ciuda unor voci care susțin necesitatea unui sistem fiscal mai progresiv, cota unică de impozitare rămâne în vigoare, iar orice modificare majoră a acesteia pare să fie amânată pentru moment, în așteptarea unei strategii fiscale și bugetare mai clare. Astfel, atât mediul de afaceri, cât și cetățenii, pot anticipa stabilitate fiscală în perioada imediat următoare

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele