07 ian. 2024 | 09:49

Când tatăl devine muză pentru fiică, iar fiica pentru tată. Relația deosebită dintre Tudor Arghezi și Mitzura VIDEO

ACTUALITATE
Când tatăl devine muză pentru fiică, iar fiica pentru tată. Relația deosebită dintre Tudor Arghezi și Mitzura VIDEO

Tudor Arghezi, figura de marcă a literaturii române, a fost înconjurat de talent artistic în familie. Povestea Mitzurei Arghezi, fiica iubită a poetului, a rămas în umbra celebrului său tată, însă ea însăși a lăsat o amprentă distinctă în lumea artei și culturii românești, după cum vei afla din cele ce urmează.

Vezi și: Drama tânărului scriitor român considerat al doilea I.L. Caragiale. A murit la doar 29 de ani și ar fi putut ”scrie istorie”

Muză pentru tată, muză pentru fiică

Tatăl a iubit-o pe Mitzura enorm, dedicându-i chiar un celebru poem, „Cântec de adormit Mitzura”. El a reprezentat o influență semnificativă în viața și cariera ei, motivând-o să persevereze și să devină un om de succes.

Mitzura Arghezi a urmat, la rândul său, calea artei, strălucind ca balerină și actriță. Cu determinare și pasiune pentru teatru, și-a construit o carieră de excepție. A activat pe scena Teatrului Național București timp de trei decenii și a fost prezentă în mai bine de 100 de piese de teatru și în 18 filme remarcabile ale epocii respective.

Printre peliculele în care a jucat se numără „Titanic Vals”, „Calea Victoriei”, „Doi vecini”, „Secretul lui Bachus”, „O clipă de răgaz”, și multe altele, contribuind astfel la peisajul artistic al cinematografiei românești.

Deși numele său real a fost Domnica Theodorescu, tatăl său a alintat-o „Mitzura”, inspirat fiind de un dicționar japonez, în care acest cuvânt însemna „rază de soare”.

Până în ultimii săi ani, Mitzura Arghezi și-a dedicat viața promovării și conservării moștenirii literare și culturale lăsate în urmă de către marele Tudor Arghezi.

Vezi și: 10 scriitori români care au murit în sărăcie

Când tatăl devine muză pentru fiică, iar fiica pentru tată. Relația deosebită dintre Tudor Arghezi și Mitzura

Mitzura Arghezi

Copiii lui Tudor Arghezi, umbriți de celebritatea tatălui

Copilăria în umbra celebrității poetului Tudor Arghezi nu a fost pentru Mitzura și fratele ei, Baruțu, o experiență obișnuită. Ei au crescut într-un mediu cultural, în care participau activ la evenimentele tatălui lor și erau implicați în creația de povești încă din copilărie.

Tudor Arghezi vorbea cu mândrie despre aspirațiile scriitoricești ale copiilor săi și despre modul în care toată familia contribuia la „Poveștile Mamei”. Acest amalgam de povești îi fascina pe cei mici și îi stimula să își dezvolte propria creativitate.

Mitzura, fiica sa, a crescut apreciind arta și dansul. Îndrumată de Jean Georgescu, un important regizor și scenarist român, ea și-a pus amprenta în lumea filmului și a teatrului.

Primul ei film, „În sat la noi”, a fost doar începutul unei cariere de succes. A jucat în numeroase filme și piese de teatru, dar unul dintre momentele esențiale a fost rolul principal din „Titanic Vals”. Implicarea în această producție de succes a dus aprecierea sa și a reprezentat, fără dar și poate, o experiență ce a marcat-o profund.

Despre filmul „Titanic Vals”, Mitzura a mărturisit că interpretarea a necesitat o adaptare semnificativă pentru a se potrivi cerințelor ecranului.

Însă, colaborarea dintre regizorul Paul Călinescu și Tudor Mușatescu a dus la un scenariu care a depășit valorile textului original, adăugând savoare momentelor comice și concentrând esența acțiunii.

Mitzura Arghezi a fost, fără absolut niciun dubiu, o prezență remarcabilă în lumea artistică, combinând pasiunea pentru dans și teatru cu o carieră cinematografică impresionantă.

Vezi și: 15 citate ale marilor scriitori români, valabile și astăzi : Eminescu, Bacovia sau Nichita Stănescu

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele