08 oct. 2024 | 22:06

Călătoria care a nenorocit România în anii ’70: lăcomia și megalomania lui Ceaușescu, pornită din estul îndepărtat

VIDEO ACTUALITATE

În vara anului 1971, Nicolae Ceaușescu a plecat într-un turneu diplomatic în Asia, o călătorie care avea să schimbe profund cursul României pentru următoarele decenii. Dacă la începutul mandatului său, Ceaușescu părea să ofere speranțe pentru o Românie mai liberalizată și deschisă către Occident, turneul din China, Coreea de Nord și Mongolia a pus capăt acestei iluzii, declanșând o dictatură rigidă și megalomanică, care a împins România într-o perioadă de control totalitar și privațiuni economice fără precedent.

Promisiunile unui comunism blând

După moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1965, Ceaușescu a preluat conducerea Partidului Comunist Român și, inițial, regimul său a părut o gură de aer proaspăt. România se distanța de influența sovietică, iar cultura și societatea păreau să prospere sub o formă de comunism mai blând, supranumit comunism cu față umană. Printre promisiunile de liberalizare se numărau relaxarea presiunii cenzurii asupra artiștilor și scriitorilor, eliberarea prizonierilor politici și o ușoară deschidere spre valorile occidentale.

Cultura românească, aflată sub opresiunea stalinistă, a început să înflorească. Regizori precum Liviu Ciulei și scriitori ca Marin Preda au putut crea opere semnificative fără prea multe constrângeri ideologice. Filmele occidentale, inclusiv producții hollywoodiene, începeau să pătrundă pe marile ecrane, iar muzica rock era ascultată liber. România părea să ofere un model diferit de comunism în comparație cu restul blocului est-european, unul care părea să combine disciplina ideologică cu o relativă liberalizare.

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu.

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu. (Foto: GettyImages)

Vizita din Asia: punctul de cotitură al regimului

Această perioadă promițătoare s-a încheiat brusc după vizita din 1971 în Asia, unde Ceaușescu a fost profund impresionat de regimurile totalitare din China și Coreea de Nord. Acolo, el a fost martor la un cult al personalității de o amploare nemaivăzută, liderii precum Mao Zedong și Kim Ir Sen fiind adorați de popor cu o venerație aproape religioasă. Paradele masive și manifestările publice de loialitate față de conducători au captat atenția lui Ceaușescu, care s-a întors în România hotărât să implementeze un regim asemănător.

A fost un moment crucial care a transformat România dintr-o țară ce părea să îmbrățișeze valori mai liberale într-una dominată de un cult al personalității exacerbat și de o ideologie comunistă rigidă. Ceaușescu a văzut în „revoluția culturală” a Chinei un model pe care dorea să-l aplice în România, fără a ține cont de realitățile socio-economice ale țării.

Ceausescu vizita Coreea de Nord Kim Ir Sen

Nicolae Ceaușescu alături de dictatorul nord-coreean Kim Ir Sen. (Foto: Arhivă)

Tezele din iulie: începutul dictaturii

Întors din Asia, Nicolae Ceaușescu a emis „Tezele din iulie”, un document prin care a impus un control ideologic drastic asupra culturii, educației și mass-media. Învățământul a fost politizat, iar munca patriotică a devenit obligatorie pentru elevi și studenți. Artele au fost supuse cenzurii ideologice, iar presa a fost transformată într-un vehicul de propagandă care glorifica realizările partidului și, mai ales, pe liderul suprem.

În mod similar cu regimul nord-coreean, Ceaușescu a început să fie venerat în mod public prin parade fastuoase și manifestări de loialitate forțată. Istoria națională a fost rescrisă pentru a corespunde viziunii dictatoriale, iar regimul său a încurajat dezvoltarea unui naționalism exacerbat, care servea intereselor partidului.

Această schimbare a fost o lovitură pentru România, care a început să alunece rapid într-o dictatură sufocantă. Propaganda a devenit omniprezentă, iar securitatea a creat o atmosferă de frică generalizată, încurajând denunțurile între cetățeni și chiar în cadrul familiilor.

Ceausescu Mao Zedong

Nicolae Ceaușescu în vizită la dictatorul chinez Mao Zedong. (Foto: Arhivă)

 

Epoca privațiunilor și cultul personalității

Anii ’80 au reprezentat punctul culminant al dictaturii ceaușiste, marcată de privațiuni economice severe și o propagandă sufocantă. Ceaușescu a lansat campanii megalomanice de industrializare și construcții faraonice, care au împins economia țării într-un colaps. În tot acest timp, cultul personalității liderului și al soției sale, Elena, a atins apogeul. Ceaușescu era prezentat ca un salvator național, iar orice critică la adresa regimului era aspru pedepsită.

Revoluția culturală pe care Ceaușescu a încercat să o implementeze a distrus practic orice urmă de creativitate și libertate în domeniul artelor. În timp ce liderul român era venerat la nivel oficial, poporul suferea din cauza lipsurilor alimentare, a restricțiilor de călătorie și a represiunii politice.

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu efectua frecvent vizite în țările comuniste prietene ale României.

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu efectua frecvent vizite în țările comuniste prietene ale României. (Foto: GettyImage)

Călătoria din 1971 în Asia a marcat începutul sfârșitului pentru România lui Ceaușescu. Inspirat de regimurile dictatoriale ale lui Mao și Kim Ir Sen, Ceaușescu a implementat un sistem totalitar care a sufocat cultura, economia și libertățile cetățenilor români. Ce părea la început un comunism cu față umană s-a transformat într-o dictatură brutală, marcată de privațiuni și cultul personalității. România a rămas captivă acestui regim până în 1989, când regimul Ceaușescu a fost în cele din urmă răsturnat.