Misterul dansatoarelor aduse de Nicolae Ceaușescu din China. Stenograma clasificată strict secret

Misterul dansatoarelor aduse de Nicolae Ceaușescu din China. Stenograma clasificată strict secret
Misterul dansatoarelor aduse de Nicolae Ceaușescu din China. Stenograma clasificată strict secret

Multe din deciziile luate de fostul dictator Nicolae Ceaușescu, în perioada în care a condus destinele României, au fost mai puțin cunoscute de românul de rând,dar lipsa multor lucruri din rafturile magazinelor se pare că i se datorau.

Misterul dansatoarelor aduse de Nicolae Ceaușescu din China

Au existat multe secrete, bine ascunse, de-a lungul timpului, din timpul ședințelor liderilor partidului, din anii comunismului în România. Unele dintre acestea au început să apar, odată cu publicare anumitor cărți despre acea perioadă de nefastă aducere aminte. Într-una din multele cărți scrise, și anume ” Istoria comunismului din România. Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975)”, apărută la editura ”Polirom” în 2016, au fost dezvăluite recent stenogramele unor asemenea întâlniri din anii 70. Lucrarea menționată a fost coordonată de istoricii Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu și Armand Goșu.

Misterul dansatoarelor aduse de Nicolae Ceaușescu din China. Stenograma clasificată strict secret
Misterul dansatoarelor aduse de Nicolae Ceaușescu din China. Stenograma clasificată strict secret

Printre stenogramele scoase de la ”naftalină”, în lucrarea istoricilor Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu și Armand Goșu, apare o anume stenogramă a unei ședințe a Biroului Permanent al Comitetului Executiv al CC al PCR din 24 iunie 1974. Conform datelor, la acea ședință au participat nomenclaturiștii vremii,  Manea Mănescu, Ștefan Andrei, Janos Fazekaș, Miron Constantinescu, Emil Bobu, Gaston Marin, Gheorghe Rădulescu și Nicolae Ceaușescu.

În ședința cu pricina tovarășii urmau să decidă majorarea prețurilor la obiectele din aur și argint, dar și la  aurul dentar, des folosit în stomatologie la acea vreme, precum și decizia de a interzice produsele din import din Occident și trocul pe care vroiau saă-l impună statelor occidentale pentru produsele românești, precum și importul de dansatoare din porțelan din China și Cehoslovacia.

Stenograma clasificată strict secret

În rândurile de mai jos vă prezentăm o parte din stenograma celebrei ședințe din 24 iunie 1974.

”Tov. Nicolae Ceaușescu: Punctul 7 (n. m. – Punctul 6 fusese reprezentat de majorarea prețurilor la obiectele și bijuteriile din aur și argint): proiectul de decret privind regimul de stabilire și modificare a prețurilor cu amănuntul la bunurile de consum restrâns și de lux, provenite din import. De ce aducem produse alimentare din import?

Tov. Janoș Fazekaș: (…) Fiind vorba de produse din import, de articole de lux, trebuie să aibă un preț mai mare. Aici este vorba de whisky, gin, vermut, aperitive, vin, coniac, lichior, șampanie, sortimente condimentate, specialități de pește, altele decât avem noi – 150.000 de cutii de 125 gr., valoarea tuturor acestora este de 30 milioane lei. Sunt unele care se folosesc la Intercontinental, la unitățile acestea de lux. Pe lângă acestea mai sunt alune turcești, migdale.

Tov. Nicolae Ceaușescu: De ce trebuie pleduri de lână din Belgia? Sau apă de colonie. În primul rând, să vedem toată lista aceasta. Nu sunt de acord să mărim prețurile. Altceva este dacă aducem ceva numai pentru aceste restaurante de lux, dar atunci numai pentru el, însă pe piață să nu dăm din import. Să producem sortimentele pe care le avem.

Tov. Gaston Marin: Ministerul spune că se obțin prin schimburi de mărfuri și nu este rău, dacă cursurile de revenire sunt bune. Din import direct nu trebuie făcut.

Tov. Janoș Fazekaș: Tovarășii spun că vânzările pe care le fac la Comturist reprezintă încasări de valută mai mari decât ceea ce consumă. Sunt anumite cantități.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Nu are de unde să încaseze valută. Văd că aici se propun spre vânzare dansatoare din porțelan.

Tov. Gaston Marin: Dansatoarele din porțelan se aduc din Cehoslovacia și China. Adică sunt și produse care se aduc din țări socialiste. Produsele alimentare se vând exclusiv la Intercontinental și la unele unități deosebite.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Dacă aduci din China, nu trebuie cumpărate în dolari dansatoarele?

Tov. Gheorghe Rădulescu: Se cumpără și în ruble. Articole de porțelan se aduc din China și Cehoslovacia și prețul este în ruble sau în dolari.

Tov. Nicolae Ceaușescu: Aici se spune de prețul de cumpărare în dolari SUA.”

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI