28 mai 2024 | 10:55

Ca pe vremea comuniștilor: Se schimbă Codul Penal, cum încearcă PSD și PNL să reintroducă cenzura

ACTUALITATE
Ca pe vremea comuniștilor: Se schimbă Codul Penal, cum încearcă PSD și PNL să reintroducă cenzura

Parlamentul României este pe punctul de a adopta un proiect de lege care ar putea schimba Codul Penal și care prevede sancțiuni cu închisoarea pentru exprimarea disprețului față de simbolurile naționale și însemnele României.

Inițiativa legislativă, promovată intens de PSD și susținută de PNL, ar reinstitui o sancțiune similară cu cea prevăzută în Codul penal comunist din 1968.

Proiectul, inițiat în 2015 de lideri PSD precum Niculae Bădălău și Șerban Mihăilescu, a fost susținut de politicieni importanți, inclusiv Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru, și Florin Iordache, șeful Consiliului Legislativ.

În 2016, proiectul a fost adoptat tacit de Senat din cauza depășirii termenului de dezbatere și a fost scos din nou la lumină în 2023, fiind reformulat și dezbătut în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Prevederile proiectului de lege, cu șanse reale de a intra în Codul Penal

Proiectul de lege prevede următoarele:

  • Defăimarea simbolurilor naționale se referă la afirmarea sau imputarea unor fapte, adevărate sau false, care aduc atingere reputației acestor simboluri.
  • Ofensa constă într-un comportament jignitor sau insultător față de simbolurile naționale.
  • Faptele săvârșite în public, care exprimă dispreț față de simbolurile naționale, vor fi pedepsite cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Culmea, inițiatorii susțin că lipsa acestei incriminări creează un vid legislativ și că reinstituirea sancțiunilor va descuraja manifestările de dispreț. Ei subliniază că 16 state membre UE și patru țări candidate penalizează astfel de acțiuni.

Cine se opune, care sunt motivele

Criticii proiectului, inclusiv cei de la USR, susțin că acesta poate fi folosit pentru a limita libertatea de exprimare, afectând jurnaliștii și artiștii care critică autoritățile folosind simboluri naționale.

De asemenea, proiectul nu definește clar ce constituie un comportament jignitor sau insultător și cine va decide aceste aspecte, lăsând loc pentru interpretări subiective și posibile abuzuri.

Practic, reintroducerea sancțiunilor pentru defăimarea simbolurilor naționale aduce în prim-plan discuții despre libertatea de exprimare și protecția simbolurilor statului, având potențialul de a genera controverse și reacții diverse în societatea românească, ceea ce, cu siguranță, se va întâmpla, caz în care va trece de toate „piedicile”.

Ultimul pas ar fi promulgarea legii de către președintele României, Klaus Iohannis, însă instinctul ne spune că șeful statului nu se va opune câtuși de puțin.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele