08 ian. 2024 | 09:26

Burse elevi 2024 – condițiile de acordare s-au schimbat din nou. Condiția esențială ca să primești 450 de lei nu mai ține doar de note

ACTUALITATE
Burse elevi 2024 - condițiile de acordare s-au schimbat din nou. Condiția esențială ca să primești 450 de lei nu mai ține doar de note

Viitorul an școlar va veni cu restricții suplimentare legate de acordarea burselor pentru elevii din România. În condiții normale, notele sau situația financiară ar fi esențiale pentru a primi câteva sute de lei de la stat, dar autoritățile s-au dat peste cap pentru a reduce cât mai mult numărul recipienților de ajutor financiar.

Bursele pentru elevi în 2024 vor fi condiționate mai mult de lipsa absențelor decât de note sau alte referințe educaționale. Schimbarea legislativă a fost confirmată de Ligia Deca și este departe de a fi singura.

Citește și: Cum se majorează salariile profesorilor, de fapt. Câți bani primesc 350.000 de bugetari de la 1 ianuarie, dar de la 1 iunie 2024

Cum se dau bursele de merit, dar cele de reziliență

Elevii cu rezultate bune la învățătură vor beneficia de burse de merit în viitorul an școlar, 2024 – 2025, doar în situația în care mediile lor vor mai mari de 9,50 sau dacă obțin rezultate deosebite la olimpiade școlare sau diverse concursuri școlare. În cazul elevilor care se încadrează în primii 30% dintre copiii dintr-o clasă, conform rezultatelor școlare, aceștia vor deveni recipienți de burse de reziliență. Acordarea ambelor burse este condiționată de lipsa absențelor.

Aceste schimbări au fost confirmate de ministrul Educației, Ligia Deca. Ea a vorbit de curând despre cum se va schimba metodologia de acordare a burselor școlare în anul școlar 2024 – 2025, mai ales ca o consecință a recomandărilor venite din partea premierului Marcel Ciolacu. Ca referință, la finele anului trecut, a ieșit la iveală că elevi corigenți ajungeau să primească burse de merit datorită mecanismului defectuos de acordare și a criteriului cu primii 30% dintre elevii unei clase.

Citește și: Ce sunt ”banii de educație”, 500 de euro de la stat. Ar fi trebuit să ajungă la copiii din România, dar s-a schimbat legea

Ce sunt bursele de reziliență

Bursele de reziliență au fost menționate inițial la începutul lunii decembrie a anului trecut. La momentul respectiv, ministrul Educației a insistat pe faptul că se vor schimba condițiile acordare în noul an școlar pentru toate bursele, dar mai ales pentru cele de merit. Dacă în mod tradițional acestea se acordau primilor 30% dintre elevii din clasă, fără prag de medie, acum vor ajunge doar la elevii cu medii peste 9.50 și la cei cu rezultate deosebite la concursuri și olimpiade naționale.

Până și pentru bursa de reziliență, care ajunge la primii 30% dintre elevii unei clase, există un criteriu de performanță. Trebuie să ai media peste 7. Cel mai important aspect este însă ca elevii să nu aibă absențe.

„Ceea ce ne spun și testele PISA este că trebuie să avem o distribuție mai echitabilă a stimulentelor de tip bursă. Asta înseamnă că nu pot fi licee unde toți copiii iau bursă – pentru că toți copiii aveau peste media de bursă sau participau la concursuri și olimpiade – și alte licee, în care nimeni nu ia bursă. Și atunci am gândit un sistem în care să-i premiem pe cei care depun un efort să fie cei mai buni din clasă. Din fiecare clasa, în fiecare școală, cu rezultatele aferente.

Problemele de „sub media cinci” apar exclusiv la clasa a 9-a, pentru că acolo se face distribuția în funcție de Evaluarea Națională. Dacă am fi luat media de la clasa a 8-a – deși ar fi fost inechitabil, pentru că media de la clasa a 8-a era dată de profesori din școli diferite, – lucrurile n-ar mai fi arătat așa.  (…) Ceea ce vom face la începutul anului următor este că, pe baza feedback-urilor venite, să punem în dezbatere niște modificări la metodologia de burse pentru anul viitor” a spus Ligia Decă într-o intervenție la ProTV.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele