17 aug. 2024 | 17:54

Biserica „fantomă” de sub apele din Bezid: renașterea unei atracții turistice unice în România

ACTUALITATE
Biserica „fantomă” de sub apele din Bezid: renașterea unei atracții turistice unice în România
Biserica scufundată din Bezid.

În inima Transilvaniei, în județul Mureș, se află un loc cu o istorie aparte, care atrage anual numeroși turiști. Este vorba despre biserica scufundată din lacul Bezid, un simbol al distrugerii satelor în perioada comunistă. Recent, acest lăcaș de cult a fost reconstruit, oferind vizitatorilor ocazia de a vedea un monument unic în România, cu o poveste profundă și emoționantă.

O poveste a distrugerii și rezistenței

Istoria bisericii scufundate din Bezid este strâns legată de soarta tragică a satului omonim. În perioada comunistă, regimul a luat decizia de a construi un baraj care a dus la inundarea întregii așezări. Satul Bezid, locuit în mare parte de catolici, a fost una dintre numeroasele comunități forțate să-și părăsească locuințele în fața proiectelor megalomane ale regimului, care nu țineau cont de patrimoniul cultural sau de dorințele locuitorilor.

Biserica scufundată din Bezid. (Sursa: ProTV)

Profesorul de istorie Biro Covacs, citat de Adevărul, subliniază că mulți oameni cred și astăzi că scufundarea satului a avut la bază și motive religioase, având în vedere comunitatea catolică puternică și deschisă spre vest care trăia acolo. Chiar dacă barajul ridicat în zonă a rezolvat problema inundațiilor, sacrificarea unui întreg sat rămâne un episod controversat și dureros din istoria recentă a României.

Turnul bisericii a rămas la suprafață după inundarea Bezidului, devenind un simbol al rezistenței în fața represiunii comuniste. În 2014, structura turnului s-a prăbușit complet, dar acest eveniment a declanșat o mișcare de restaurare a bisericii, susținută prin donații publice.

Reconstrucția bisericii: un proiect de amploare

Așadar, reconstrucția bisericii scufundate din Bezid a fost un proiect complex și costisitor. Pentru a asigura stabilitatea noii structuri, s-au folosit 36 de piloni de beton, fiecare având 15 metri lungime, pentru a fora în lacul de acumulare și a crea o fundație solidă. Turnul, care măsoară acum 20 de metri înălțime, a fost reconstruit cu respectarea fidelă a planurilor originale, astfel încât să reproducă cât mai exact amprenta fostei biserici.

E important de mentionat că un cost total al refacerii bisericii a fost de 350.000 de euro, o sumă considerabilă, dar care reflectă eforturile și determinarea comunității de a păstra vie amintirea unui loc cu o istorie atât de tragică. Arhitectul Mathe Zoltan, responsabil de proiect, a subliniat importanța de a reconstrui biserica exact în locul în care se afla inițial, în ciuda dificultăților tehnice și a provocărilor pe care le-a ridicat amplasarea acesteia pe apă.

Biserica scufundată din Bezid Sursa: ProTV

Biserica scufundată din Bezid. (Sursa: Facebook)

Un simbol al memoriei colective

Pentru vizitatori, biserica scufundată din Bezid nu este doar o atracție turistică, ci și un loc de reflecție asupra trecutului. Înscrierile care se mai pot vedea astăzi pe pereții reconstruiți sunt o mărturie a suferinței locuitorilor forțați să-și părăsească casele, dar și un simbol al rezistenței în fața unui regim opresiv.

Mai mult decât atât, ghidul turistic Gaspar Peter, citat de Știrile Pro TV, a explicat că turnul bisericii a fost, timp de decenii, un simbol al programului de distrugere a satelor din perioada comunistă. Prin reconstrucția sa, acest simbol a fost readus la viață, oferind o nouă generație de vizitatori ocazia de a înțelege și de a comemora istoria locului.

Biserica scufundată din Bezid, înainte de renovare. (Sursa: Facebook)

Viitorul bisericii scufundate din Bezid

Astfel, acum, după ce biserica scufundată a fost reconstruită, locul a devenit și mai atractiv pentru turiști, atât din România, cât și din străinătate. Deși a fost nevoie de ani de eforturi și de investiții semnificative pentru a readuce la viață acest simbol al istoriei românești, rezultatul este unul remarcabil. Biserica reconstruită stă mărturie nu doar pentru trecutul tragic al satului Bezid, ci și pentru capacitatea comunității de a-și păstra și onora memoria colectivă.

Pe viitor, biserica scufundată ar putea deveni un punct central al turismului memorial în România, atrăgând și mai mulți vizitatori interesați de istoria recentă a țării și de poveștile neștiute ale comunităților afectate de regimul comunist. Amplasată într-un peisaj natural impresionant, această atracție turistică este un loc unic care oferă atât frumusețe vizuală, cât și o profundă încărcătură emoțională, invitându-ne să reflectăm asupra lecțiilor trecutului.