13 feb. 2024 | 12:14

Biserica de o frumusețe rară care ar fi putut concura cu marile catedrale ale occidentului, uitată de autorități. Povestea fascinantă ascunsă la Bobda

ACTUALITATE
Biserica de o frumusețe rară care ar fi putut concura cu marile catedrale ale occidentului, uitată de autorități. Povestea fascinantă ascunsă la Bobda

În pitorescul peisaj al Banatului, printre numeroasele edificii sacre lăsate în paragină, una iese în evidență prin frumusețea și poveștile sale – biserica din Bobda.

Inițial concepută ca mausoleu pentru nobila familie Csávossy, această construcție impresionantă a fost transformată în lăcaș de cult romano-catolic, găzduind ultima slujbă religioasă în anii ’80. De atunci, biserica a fost uitată de timp și de autorități, devenind astăzi adăpost pentru porumbei.

Citește și: „Tristețea lui Dumnezeu”, în satele românești. Blestemele bisericuțelor din lemn, uitate de lume VIDEO

Biserica baronului din Bobda - familia Csávossy / sursa foto: prinbanat.ro

Biserica baronului din Bobda – familia Csávossy / sursa foto: prinbanat.ro

Scurt istoric al familiei Csávossy și al localității Bobda

Bobda, atestată documentar din 1221, a fost martora unei istorii bogate și tumultuoase. Nobilii au primit terenuri începând cu 1349, iar până la sfârșitul secolului al XV-lea, moșia a trecut prin mâinile mai multor familii de moșieri. În 1839, Gyula Csávossy, născut în Banatul sârbesc, se întoarce în Banat pentru a prelua domeniile familiei, printre care și Bobda. În 1897, el construiește un castel impunător, înconjurat de grădini exotice și herghelii, iar în 1860 demarează construcția mausoleului familiei, inspirat de bazilica din Esztergom, Ungaria.

După moartea lui Gyula și a soției sale Josephina, averea familiei Csávossy este împărțită, iar castelul și celelalte proprietăți sunt vândute. Mausoleul, transformat în biserică, nu a scăpat de profanare și vandalism. Cripta familiei a fost jefuită în căutarea de comori, iar într-un episod demn de un scenariu de film, tinerii au jucat fotbal cu osemintele familiei Csávossy. Povestea de după aceea este una de decădere și neglijență, cu un patrimoniu cultural și arhitectural de o valoare inestimabilă lăsat să se degradeze.

Citește și: Descoperire inedită într-o biserică evanghelică din Mediaș. Următorul Indiana Jones ar trebui „turnat” aici

Intrarea în Biserica baronului din Bobda - familia Csávossy / sursa foto: prinbanat.ro

Intrarea în Biserica baronului din Bobda – familia Csávossy / sursa foto: prinbanat.ro

Cum se poate salva amintirea familiei Csávossy

În ciuda stării de degradare, fundația bisericii este încă rezistentă, iar structura sa, inclusiv cupola susținută de traverse de cale ferată, arată ingeniozitatea și măiestria constructorilor de odinioară. Blazonul familiei Csávossy încă poate fi văzut pe balustradele exterioare ale bisericii, amintind de vremurile când baronul urca cu calul până în fața ușii.

Povestea bisericii din Bobda este un apel la acțiune pentru salvarea și conservarea patrimoniului cultural românesc. Această bijuterie arhitecturală, cu o istorie bogată și fascinantă, merită să fie restaurată și păstrată pentru generațiile viitoare. Este un exemplu al frumuseții care ar fi putut rivaliza cu marile catedrale ale occidentului, dar care acum, uitată de autorități, riscă să dispară pentru totdeauna.

Bobda și biserica sa, cu poveștile de glorie și decădere, stau ca mărturie a trecerii timpului și a schimbărilor care au modelat istoria acestei regiuni. Reînvierea și conservarea acestui lăcaș de cult ar putea nu doar să onoreze memoria familiei Csávossy, dar să servească și ca sursă de inspirație pentru valorificarea patrimoniului cultural românesc.

Conform datelor Prin Banat, Bobda se află la o distanţă de numai 26 de km de Timişoara (vezi harta) şi se poate ajunge foarte uşor cu maşina sau chiar cu bicicleta, drumul de acces fiind unul foarte bun. Locuri de cazare, până la Jimbolia, nu există. Mâncare rece poate fi cumpărată de la magazinele alimentare din Bobda, aflate vis-a-vis de biserica-mausoleu. Fotografii vechi cu biserica şi cu castelul dispărut din Bobda pot fi văzute pe Monumente Uitate. Imagini făcute din aer cu biserica din Bobda pot fi văzute aici.

Citește și: Bisericile care îți arată că lui Dumnezeu îi plac spațiile mici și viitorul

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele