Bani în plus la salariu pentru acești români. Vestea momentului de la Marcel Ciolacu despre majorările în România
Încă de la începutul anului, actualul premier anunța intenția guvernului de a majora salariile, deși bugetul este unul strâmtorat. În cele din urmă, se pare că vor fi bani în plus la salariu pentru acești români, fiind vorba de vestea momentului de la Marcel Ciolacu despre majorările în România.
Marcel Ciolacu anunță bani în plus la salariu pentru o categorie de români
România trece printr-o criză economică generalizată, ceea ce a dus la o reevaluare a bugetului central. Pe de o parte, premierul spunea la finalul anului trecut că vor exista majorări salariale, plecând de la salariul minim pe economie, precum și majorări de pensii.
La 1 ianuarie avea loc prima majorare anunțată pentru pensionari, urmând ca din septembrie să mai vină una. Numai că, au apărut problemele de buget și de unde va avea premierul banii necesari.
În acest context au venit și explicațiile de la Palatul Victoria, iar Marcel Ciolacu avea să explice de unde vor veni banii și ce va trebui să se întâmple:
„Recomandarea primită de la Comisie a fost, în primul rând, legată de creșterea pensiilor mici, pentru că avem acel grad de sărăcie, al doilea din Europa.
Părerea mea este că atunci când faci un efort bugetar, banii trebuie să fie direcționați astfel încât să dezvolți ceva și în economia românească.”
În același context, premierul a dat și vestea momentului, anunțând bani în plus la salariu pentru o parte din români, și anume angajații din sistemul sanitar, din învățământ, precum și pentru cei din sistemul de asistență socială.
Majorările anunțate, sau cel puțin în teorie, sunt de 20% pentru angajații din sistemele sanitar și asistența socială, și de cel puțin 7% pentru cadrele didactice.
Premierul a mai precizat că sumele aferente acestor majorări se datorează veniturilor, spunând că „Avem venituri mai mari cu aproape 25 de miliarde.”
Vestea momentului de la Marcel Ciolacu despre majorări
În decembrie 2023, pe fondul unei potențiale crize bugetare, Marcel Ciolacu anunța că salariul minim brut va crește la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024.
Dar, la acel moment, nu existau premisele pozitive ale veniturilor anunțate zilele trecute, de peste 25 de miliarde. Acum, la doar 5 luni trecute din 2024, Marcel Ciolacu se laudă cu veniturile încasate de stat, precum și cu redirecționarea acestora spre investiții:
„Am stat de vorbă cu ministrul Finanțelor și am analizat fiecare zonă de impozitare.
Cifrele nu mint niciodată. Am direcționat 25 de miliarde către investiții. În primele patru luni ale anului, am avut investiții de 41 de miliarde de lei. Niciodată în România nu au fost investiții de o asemenea anvergură.
În ritmul acesta, categoric vom depăși, pentru prima dată, ce am prevăzut în buget și ce am realizat.”, mai spune Marcel Ciolacu.
Protestele sindicaliștilor, bani în plus la salariu, și noua direcție a guvernului
Ca urmare a menținerii sistemului de taxare a muncii extrem de ridicat, sindicaliștii din BNS au anunțat o serie de proteste la nivel național.
De asemenea, recentele greve ale angajaților din sistemul de asistență socială a pus presiune pe actuala administrație centrală, obligând la găsirea de soluții pentru majorările salariale.
Deși ar putea avea o tentă electorală, recentul discurs al premierului încearcă să facă lumină asupra acestor aspecte ale taxelor și impozitelor.
Marcel Ciolacu recunoaște că „impozitarea muncii este cea mai mare în România, mai ales impozitarea muncii la veniturile mici. Asta face diferența între noi și Europa.”:
„O treime dintre români au salariul minim pe economie. O reducere a impozitării pentru salariul minim pe economie, așa cum este în Germania și în toate țările civilizate, ar însemna să mărim de la o treime la jumătate.
Este un lucru foarte fragil. Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii. De exemplu, la pilonul II de pensii.
Se mută o sumă din ce colectează statul în pilonul II de pensii. Este un efort bugetar de peste 1% din PIB.”, spune premierul, conform Antena 3 CNN.
Marcel Ciolacu: „M-am săturat de 30 de ani să facem totul după ureche”
Deși soluțiile prezentate nu au nimic concret acum, decât o discuție cu reprezentanții CE, Marcel Ciolacu este dispus să modifice actualul eșafod al impozitării românilor, precum și de aintrpduce noua modalitate de a înlesni accesul la serviciile oferite de stat.
În acest context, a dat și exemple ale altor state europene, referindu-se la sistemele private în domenii, precum sănătate, educație și pensii:
„În toate statele sunt dezvoltate serviciile private, la sănătate, educație și pensii private.
Faci deduceri din impozitarea muncii, astfel încât omul să-și facă, de exemplu, asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private.
Eu m-am săturat de 30 de ani să facem totul după ureche, improvizat, și să nu ne uităm la sisteme care funcționează.”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Rămâne de văzut dacă actualul efort bugetar anunțat va aduce, sau nu, bani în plus la salariu pentru acești români. În același context, rămâne de văzut dacă se va trece la o reformare totală a sistemului social al statului și dacă va crește ponderea serviciilor private, date ca exemplu de către premier.