18 mart. 2024 | 09:57

Ar putea fi printre singurele „clădiri” care pot face față unei bombe atomice. Cum a fost posibil complexul din Războiul Rece

ACTUALITATE
Ar putea fi printre singurele „clădiri” care pot face față unei bombe atomice. Cum a fost posibil complexul din Războiul Rece

Imediat sub partea stâncoasă a Muntelui Cheyenne din Colorado, SUA, se află o încăpere pregătită, parcă, pentru Armaghedon.

Complexul Cheyenne Mountain a fost construit la apogeul Războiului Rece și,  conform a ceea ce se știe, poate rezista atacurilor nucleare, electromagnetice și biologice.

Ce este special la complexul Cheyenne Mountain

Buncărul pe steroizi este una dintre cele mai sigure instalații militare din America, protejată sub 760 de metri de granit.

Fiind săpat în munte, arcul este umbrit de muntele Cheyenne, alimentând un tunel ale cărui design curbat ar redirecționa orice materiale periculoase direct în cealaltă parte.

Deoarece ușile de 23 de tone nu vor fi la capătul primitor al impactului niciunui exploziv, configurația este estimată să mențină Complexul Cheyenne Mountain în siguranță chiar și în fața unei bombe nucleare de 30 de megatone.

Asta înseamnă că ar face față unei bombe nucleare precum B41, cunoscută și sub numele de Mk-41, care a fost fabricată de SUA în era Războiului Rece.

Cum funcționează

Amenințările demne de o astfel de izolare pot fi electromagnetice, de la arme sau de la Soare, chimice, biologice sau nucleare, iar orice material persistent rezultat din aceste atacuri este ținut afară datorită unui sistem de aer presurizat care protejează aproximativ 300 de persoane închise în complexul Cheyenne Mountain.

Cum au construit complexul Cheyenne Mountain? Destul de simplu: la un moment dat, trebuiau mutate 693.000 de tone de granit pentru a face loc complexului Cheyenne Mountain, ale cărui 15 clădiri montate pe arcuri ocupă 2,1 hectare la o altitudine de 2.915 metri. De la prima sa operaționalizare pe 20 aprilie 1966, a rămas activ, ocupat și pregătit pentru urgențe de tip apocaliptic.

Fortăreața găzduiește o varietate de operațiuni militare și civile, inclusiv supravegherea aeriană și spațială, apărarea împotriva rachetelor balistice, operațiunile de urgență și analiza informațiilor de intelligence. Ca atare, în cazul unui dezastru, trebuie să rămână totul funcțional pentru a coordona și comunica intervenția militară.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele