05 feb. 2024 | 06:00

Anunțul oficial despre recalcularea pensiilor în România. Deciziile cu noile sume vor ajunge mai repede la pensionari decât ne așteptam

ACTUALITATE
Anunțul oficial despre recalcularea pensiilor în România. Deciziile cu noile sume vor ajunge mai repede la pensionari decât ne așteptam

Într-un set recent de declarații care aduce speranțe și așteptări pozitive pentru seniorii din România, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit detalii importante despre procesul de recalculare a pensiilor.

Această veste vine într-un moment cheie, urmând vizitei unei misiuni a Fondului Monetar Internațional (FMI) la București, misiune care a evaluat starea economică și financiară a țării și a oferit recomandări de reforme esențiale pentru îmbunătățirea situației.

Citește și: Majorarea pensiilor cu până la 90%, o certitudine pentru mulți români în 2024. Mesajul de la Casa de Pensii pentru pensionarii din România

Cum se recalculează pensiile românilor

„La întâlnirea pe care am avut-o cu FMI-ul nu am discutat nici despre legea salarizării, nici despre propunerile cu privire la impozitarea salariilor. Oricum, chestiunile legate de impozitarea salariilor sunt și de resortul Ministerului de Finanțe, care este cel care gestionează și răspunde de politica fiscal-bugetară. Iar cum v-am obișnuit și până acum, la nivelul Guvernului, întâi analizăm, apoi decidem”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.

Conform anunțului făcut de Ministrul Muncii, pensionarii din România pot aștepta să primească deciziile privind noile sume pentru pensii într-un interval surprinzător de scurt. Astfel, începând din luna mai și până la jumătatea lunii august, vor începe să fie distribuite deciziile cu pensiile recalculate, urmând ca în luna septembrie să se efectueze prima plată a pensiilor ajustate.

Această inițiativă face parte dintr-o serie de recomandări ale FMI, care include reforma pensiilor, a TVA, impozitului pe venit și pe proprietate. Aceste măsuri sunt menite să fortifice structura economică a țării și să ofere un sistem de pensii mai echitabil și sustenabil.

Citește și: Pensionarii care ar putea scăpa de impozit în 2024. Așa îți crește pensia când te aștepți mai puțin, cât primești în plus

Recalcularea pensiilor în România, preocuparea principală a autorităților

Deși discuțiile cu FMI nu au abordat subiecte precum impozitarea progresivă a salariilor sau legea salarizării, ministrul Muncii a subliniat că aceste aspecte rămân în atenția și responsabilitatea Ministerului de Finanțe. Principala preocupare acum este recalcularea pensiilor, o măsură care promite să aducă îmbunătățiri semnificative pentru pensionarii români.

Bogdan Balanișcu, lider PSD Iași și secretar de stat, a accentuat că recalcularea pensiilor nu reprezintă o măsură unică, ci una care va avea efecte lunare. Suma suplimentară rezultată din recalculare va fi plătită în fiecare lună, oferind pensionarilor o majorare constantă și stabilă a veniturilor lor.

„Trebuie stabilit în primul rând faptul că această creștere a pensiilor prin recalculare este o chestiune care vine în fiecare lună. Acea diferență va fi plătită practic în fiecare lună, după momentul în care acea recalculare a fost făcută. Să nu înțeleagă cineva că este vorba doar de o creștere o singură dată, iar întrebarea este dacă se dă toată odată sau dacă se da eșalonat. Deci este vorba despre o sumă de bani care va reveni fiecărei pensii, în funcție de acel sistem de recalculare, în fiecare lună de acum în continuare, conform legislației”, a afirmat Bogdan Balanişcu de la PSD, din poziția de secretar de stat, pentru sursa citată.

Prin aceste demersuri, Guvernul României își reafirmă angajamentul față de îmbunătățirea condițiilor de viață ale pensionarilor și se asigură că reformele propuse sunt implementate într-un mod care să beneficieze direct cetățenii. Pensionarii pot acum privi cu optimism spre viitor, așteptându-se la o îmbunătățire semnificativă a sumelor primite, conform noii legislații și recalculării așteptate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele