21 nov. 2024 | 08:45

Angajată a unei bănci din România, acuzată de delapidare: Prejudiciu de peste 800.000 de lei

ACTUALITATE
Angajată a unei bănci din România, acuzată de delapidare: Prejudiciu de peste 800.000 de lei

O rețea de operațiuni ilegale întinsă pe un deceniu.

O angajată a unei unități bancare din Onești a ajuns în atenția autorităților, după ce polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au descoperit o schemă de delapidare care s-a întins pe mai bine de un deceniu. Femeia, în vârstă de 48 de ani, este acuzată că, în perioada 2011–2022, și-a însușit peste 800.000 de lei din banii clienților băncii, scrie Ziarul de Bacău.

În calitate de coordonator servicii clienți, femeia ar fi realizat 221 de operațiuni bancare ilegale, falsificând semnăturile necesare pe cererile de retragere de numerar și ordinele de plată aferente. Aceste documente ar fi trebuit să fie semnate de reprezentanții legali ai unui operator economic, însă falsurile i-au permis să transfere sumele în interes personal.

Potrivit polițiștilor, schema a funcționat fără a fi detectată ani de zile, femeia folosindu-se de poziția sa în cadrul băncii pentru a evita controalele interne. Descoperirea a fost făcută în urma unui control amănunțit al operațiunilor efectuate de aceasta.

Ancheta penală și propunerea de trimitere în judecată

Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești, care a primit dosarul cu propunerea de trimitere în judecată a angajatei pentru infracțiunile de delapidare și fals intelectual.

Aceasta riscă pedepse severe, având în vedere gravitatea faptelor și suma totală însușită în mod ilegal. Delapidarea implică abuzul de încredere al angajatorului și reprezintă o încălcare flagrantă a legislației economice. În plus, falsificarea actelor oficiale agravează situația, fiind o infracțiune care afectează încrederea în sistemul bancar.

Conform legislației în vigoare, delapidarea în formă continuată, mai ales când prejudiciul depășește o anumită valoare, poate atrage o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 15 ani. În acest caz, suma prejudiciată și durata infracțiunii ar putea duce la o pedeapsă maximă.

Implicații pentru clienți și sistemul bancar

Cazul ridică întrebări serioase despre măsurile de securitate și verificările interne ale instituțiilor financiare. Clienții afectați ar putea să-și ceară drepturile în instanță, însă recuperarea completă a prejudiciului rămâne incertă, mai ales în lipsa unor garanții financiare din partea inculpatei.

Pentru sistemul bancar, acest caz reprezintă o lovitură la capitolul încredere, subliniind nevoia stringentă de a îmbunătăți mecanismele de supraveghere și de prevenire a fraudelor. Transparența și controalele riguroase sunt esențiale pentru a evita astfel de situații și pentru a proteja interesele clienților.

Autoritățile continuă cercetările pentru a stabili toate detaliile acestui caz, iar comunitatea locală așteaptă să vadă cum va evolua procesul. În timp ce instituțiile bancare se străduiesc să își asigure clienții de măsurile lor de securitate, cazul rămâne un exemplu de avertisment asupra riscurilor care pot apărea chiar și în cadrul unor organizații cu reputație.