16 oct. 2024 | 20:33

„Am crezut că școala e drumul către libertatea financiară”. Regretele unei tinere care nu-și găsește un job de 4 ani

ACTUALITATE
„Am crezut că școala e drumul către libertatea financiară”. Regretele unei tinere care nu-și găsește un job de 4 ani
Imagine reprezentativă de ilustrație.

Pentru generațiile mai tinere este din ce în ce mai greu să-și găsească de muncă în aceste zile. Mulți trăiesc acum cu regretul și chiar frustrarea aceasta. Alții spun că „Am crezut că școala e drumul către libertatea financiară”. Povești de genul acesta există, așa cum sunt regretele unei tinere care nu-și găsește un job de 4 ani, și care are un doctorat și datorii de peste 250.000 de dolari din împrumuturi studențești.

Tinerii mileniali și provocările de pe piața muncii

Generația milenialilor, cunoscută și ca Generația Y, cuprinde tinerii născuți între 1981 și 1996. Astăzi, majoritatea se confruntă cu provocări unice atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă.

 

Deși educația și accesul la tehnologie sunt mai accesibile ca niciodată, mulți dintre acești tineri se luptă să-și găsească un job stabil și satisfăcător. Piața muncii s-a schimbat dramatic în ultimele decenii, iar mulți mileniali simt că, în ciuda eforturilor lor, oportunitățile sunt limitate.

Există o serie de factori care fac dificilă integrarea tinerilor mileniali pe piața muncii. Unul dintre aceștia este schimbarea dinamicii economice globale. Schimbarea a dus la o reducere a locurilor de muncă tradiționale și la creșterea cerințelor pentru poziții specializate. Totodată, multe companii cer acum o combinație de experiență practică și educație, ceea ce creează dificultăți pentru tinerii absolvenți care au competențe teoretice, dar lipsesc experiența practică.

Un alt factor este digitalizarea și automatizarea, care a dus la dispariția unor joburi sau la transformarea lor. Deși milenialii sunt nativi digitali și au abilități tehnologice bune, concurența pentru locuri de muncă în sectoarele tech este acerbă. Astfel, multe joburi de bază au fost automatizate. În plus, contractele temporare și joburile part-time sunt tot mai frecvente, ceea ce înseamnă mai puțină stabilitate financiară.

Regretele unei tinere care nu-și găsește un job de 4 ani

Printre acești tineri, care se simt ca neadaptați la mediul în care trăiesc, este și o tânără din Statele Unite ale Americii. Conform acesteia, în ultimul deceniu a acordat o mare importanță învățământului superior, iar acum a ajuns să regrete acest lucru.

„Am crezut că școala e drumul către libertatea financiară”. Regretele unei tinere care nu-și găsește un job de 4 ani

„Am crezut că școala e drumul către libertatea financiară”

A obținut o diplomă de licență, masterat și doctorat în administrarea afacerilor la Universitatea Saint Leo din Florida. Cu toate acestea, ea spune că în ultimii patru ani s-a chinuit să găsească un loc de muncă în domeniul ei de studiu.

De asemenea, are datorii de peste 250.000 de dolari din împrumuturi pentru studenți, potrivit unui document consultat de Business Insider. „Am absolvit doctoratul în 2020 și nu-mi pot găsi un loc de muncă”, a declarat pentru Business Insider femeia în vârstă de 38 de ani, care locuiește în Virginia.

„Am crezut că școala e drumul către libertatea financiară”

De când și-a obținut doctoratul, a aplicat pentru diverse funcții de conducere în afaceri, dar a avut puțin succes. Ea a declarat că a fost nevoită să își extindă căutarea unui loc de muncă și să exploreze o nouă carieră în asistență medicală pentru a se descurca.

„Am crezut că educația este calea către libertatea financiară, Dar m-am înșelat”.

Pe lângă mulți alții în aceeași situație, și ea se numără printre milenialii care au dificultăți în a-și găsi un loc de muncă. În parte, acest lucru se datorează faptului că întreprinderile din SUA au redus semnificativ angajările în ultimii doi ani. Raportul dintre locurile de muncă vacante și șomeri a scăzut considerabil.

 

Rata șomajului și rata concedierilor rămân scăzute în comparație cu nivelurile istorice, în SUA. Cu toate astea, încetinirea angajărilor înseamnă că milenialii aflați în căutarea unui loc de muncă trec printr-o perioadă mult mai dificilă decât în urmă cu câțiva ani.

Femeia a explicat de ce crede că căutarea unui loc de muncă a fost atât de dificilă. Tot ea a mai explicat cum și-a schimbat cariera și care este sfatul ei pentru persoanele care urmează studii superioare.

„Am aflat cât de dificil este să începi în domeniu. În esență, după obținerea unui doctorat, ar trebui să mă întorc la școală pentru a urma mai multe cursuri pentru a susține o carieră didactică.”

Ea a spus că i s-a spus că ar avea nevoie în special de mai multe credite legate de educație. Ca urmare, a decis să renunțe la predare și să se concentreze pe găsirea altor roluri în domeniul ei de studiu.

Regretele unei generații și căutarea unui loc de muncă

Femeia, sub efectele anonimatului, a declarat că nu a obținut prea multe interviuri. Atunci când a reușit, și a fost refuzată, i-a fost greu să își dea seama ce a mers prost. Ea a spus că și-a extins căutările de locuri de muncă și la posturi de contabilitate. A încercat să facă meditații și să-și găsească un post în resurse umane, dar nu a avut prea mult noroc nici cu acestea.

În timpul studiilor universitare, a dobândit o anumită experiență profesională de nivel începător în domeniul bancar, al resurselor umane și al contabilității. Cu toate acestea, ea a spus că această experiență ar putea fi insuficientă în ochii angajatorilor.

„Sunt supracalificată pentru majoritatea posturilor entry-level, dar sunt subcalificată pentru posturile de conducere sau de management. În cele din urmă, diploma mea a fost atât o binecuvântare, cât și un blestem.”

 

Principalul sfat pentru persoanele care urmează studii superioare este să își facă temele. Ea a spus că își dorește să fi petrecut mai mult timp evaluând programele de plasare a forței de muncă ale școlii sale.

Să fi văzut care sunt parteneriatele pentru stagii de practică. Să caute și să vadă ratele de angajare ale absolvenților recenți în diferite domenii înainte de a-și continua studiile.

Ea a recomandat, de asemenea, să se gândească la valoarea unei diplome universitare și la cele mai bune modalități de a o utiliza pentru a obține un loc de muncă.

Impactul pandemiei și al recesiunii economice

Criza economică globală provocată de pandemia COVID-19 a lovit din plin această generație. În special pe cei aflați la începutul carierei.

Mulți mileniali au pierdut locuri de muncă sau au fost nevoiți să accepte slujbe sub calificarea lor. Au mers  în sectoare precum retail sau servicii.

Această instabilitate economică a generat un sentiment de incertitudine. În același timp, a dus la o anxietate generalizată în rândul tinerilor care încearcă să-și construiască o carieră, precum sunt și regretele unei tinere mileniale americane.

Concluzie

Deși generația milenială se confruntă cu numeroase provocări în găsirea unui loc de muncă, adaptabilitatea și reziliența lor sunt calități esențiale pentru a depăși aceste obstacole.

Mulți dintre acești tineri aleg să se reprofileze, să urmeze cursuri suplimentare sau să își înceapă propriile afaceri, pentru a se adapta la o piață a muncii în continuă schimbare.

Totuși, pentru ca aceștia să-și atingă adevăratul potențial, va fi nevoie de politici de sprijin și de investiții în educație și formare profesională adaptate nevoilor viitorului.