23 sept. 2024 | 13:25

Africa de Sud, sub nămeți de doi metri. Fenomenul rar a produs haos și a blocat zeci de drumuri. O femeie a murit din cauza hipotermiei

ACTUALITATE
Africa de Sud, sub nămeți de doi metri. Fenomenul rar a produs haos și a blocat zeci de drumuri. O femeie a murit din cauza hipotermiei

Locuitorii și autoritățile din Africa de Sud au fost luate prin surpindere de ninsorile abundente din ultima perioadă. Zăpada este un fenomen rar aici, astfel că troienele au produs panică și haos în trafic, iar o femeie a murit de frig, după ce a rămas peste noapte într-un microbuz.

Zăpadă de doi metri în Africa de Sud

Mai multe zone din Africa se Sud de află sub nămeți de câteva zile. Ninsorile sunt rare în această țară, iar oamenii nu au mai văzut de mult timp troiene atât de mari. Autoritățile au anunțat că o femeie a murit din cauza hipotermiei, după ce a rămas blocată o noapte într-un microbuz.

Serviciul de urgență a transmis că microbuzul a rămas înzăpezit în apropiere de Mooiplaas, un oraș aflat la 400 de km de Johannesburg. Pasagerii nu erau pregătiți să stea o noapte întreagă în frig, iar pentru femeia de 39 de ani nu s-a mai putut face nimic.

Vezi și: Șase milioane de animale în Africa de Est, cea mai mare migrație de mamifere terestre din lume VIDEO

Și traficul a fost afectat de ninsorile abundente. O porțiune din autostrada N3, care face legătura între Johannesburg și Durban a fost închisă în urma ninsorilor. În aceste condiții, și operațiunile de salvare s-au desfășurat cu dificultate, în special din cauza mașinilor abandonate de șoferi pe marginea drumului. Autoritățile sudafricane au transmis că în unele zone, zăpada a atins și doi metri înălțime, din acest motiv este greu de estimat numărul mașinilor sau al persoanelor afectate de zăpadă.

Ce fel de climă este în Africa de Sud

Această țară se caracterizează printr-o climă diversă, în funcție de zonă și de tipul de relief. Cu toate acestea, ninsorile precum cele din ultimele zile sunt fenomene rare, chiar și în zonele montane.

Clima temperată (în partea de sud-vest, în jurul orașului Cape Town): Această regiune are un climat mediteranean, cu veri calde și uscate și ierni blânde și umede. Iernile sunt mai reci decât în alte regiuni, dar rareori temperaturile scad sub 10°C. Este una dintre cele mai ploioase zone ale țării, cu ploi predominante iarna.

Vezi și: Transformarea climatică de acum cinci milenii, din Africa, are consecințe în prezent: Ce au descoperit cercetătorii

Clima subtropicală umedă (pe coasta de est): Regiunile precum Durban au veri fierbinți și umede și ierni blânde. Precipitațiile sunt mai abundente în această zonă, iar umiditatea este ridicată în timpul verii.

Clima semi-aridă (în partea centrală și de nord): Regiuni precum Karoo și Highveld au un climat uscat și semi-arid, cu veri fierbinți și ierni reci. Precipitațiile sunt rare și în general se concentrează vara. Iernile pot fi reci, cu temperaturi care scad sub zero grade noaptea.

Vezi și: Un nou oraș gigant cu 6,5 milioane de locuitori se ridică din nisipurile deșertului, găzduind cea mai înaltă clădire din Africa

Clima tropicală de savană (în nord-est, în apropierea Parcului Național Kruger): Aici clima este caracterizată de veri fierbinți și umede și ierni uscate și calde. Este o zonă cu precipitații sezoniere, mai ales vara.

Clima montană (în Munții Drakensberg): La altitudini mari, temperaturile sunt mai scăzute și iernile pot fi foarte reci, chiar cu zăpadă. Verile sunt mai blânde, iar precipitațiile sunt mai ridicate în această zonă montană.