A murit cel care a prezis existența „particulei lui Dumnezeu”. Peter Higgs, fizicianul ce a dezvăluit misterele universului, s-a stins la vârsta de 94 de ani
Peter Higgs, fizicianul britanic renumit pentru teoria particulei ce îi poartă numele – bosonul Higgs, și-a încheiat călătoria pe acest pământ la venerabila vârstă de 94 de ani. Moartea sa, survenită în orașul Edinburgh, a fost confirmată printr-un comunicat al Universității din Edinburgh, care l-a descris ca fiind un „savant cu adevărat talentat, al cărui viziune și imaginație au îmbogățit cunoașterea noastră despre lumea ce ne înconjoară”.
Tributul comunității științifice
Profesorul Brian Cox, unul dintre colegii de breaslă, a ținut să-i aducă un omagiu pe X (fostul Twitter), subliniind că, pe lângă a fi un fizician de renume – uneori chiar spre jena lui – Higgs a fost mereu o prezență amabilă și modestă. „Numele său va fi amintit atâta timp cât se va face fizică, sub forma Bosonului Higgs”, a menționat Cox.
În anii ’60, Higgs și alți fizicieni au elaborat o idee menită să explice de ce componentele fundamentale ale Universului posedă masă, declanșând o căutare pentru Sfântul Graal al fizicii – o particulă care ar putea unifica trei forțe fundamentale (electromagnetismul și forțele nucleare slabă și puternică) într-o singură teorie.
Vezi și: Ce este bosonul Higgs? Explicația pe înțelesul tuturor
Descoperirea ce schimbă paradigmele
În 2012, cercetătorii de la Marele Colizor de Hadroni, sub egida Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) din Elveția, au confirmat existența acestei particule, denumind-o bosonul Higgs.
Un an mai târziu, munca lui Higgs a fost recunoscută prin acordarea Premiului Nobel pentru Fizică, pe care l-a împărțit cu François Englert din Belgia. Higgs, un om retras, a fost vizibil emoționat de această recunoaștere, mărturisind cu modestie: „Este foarte plăcut să ai dreptate uneori”.
Un omagiu la nivel mondial
Fabiola Gianotti, directorul CERN, l-a descris pe Higgs ca fiind o persoană excepțională, o sursă de inspirație pentru fizicienii din întreaga lume, și un profesor excepțional care a explicat fizica într-un mod simplu și totodată profund. Alan Barr, profesor de Fizică la Universitatea din Oxford, a subliniat impactul imens pe care Higgs l-a avut asupra înțelegerii noastre despre Univers, propunând existența unui câmp ce cuprinde întregul univers, conferind masă particulelor, de la electroni până la quarci.
Humza Yousaf, Primul Ministru al Scoției, l-a omagiat pe Higgs ca fiind un vizionar al cărui concept și descoperirea acestuia, cu aproximativ 48 de ani mai târziu, transformă înțelegerea noastră despre Univers. Astfel, lumea științei pierde un gigant, dar moștenirea lui Peter Higgs va continua să inspire și să lumineze calea către noi descoperiri.