24 oct. 2024 | 02:02

A fost descoperit un trio de găuri negre, iar asta schimbă felul în care înțelegem formarea acestor fenomene cosmice

ACTUALITATE
A fost descoperit un trio de găuri negre, iar asta schimbă felul în care înțelegem formarea acestor fenomene cosmice
Imagine reprezentativă de ilustrație.

O echipă de cercetători a realizat o descoperire istorică în domeniul astronomiei, identificând primul „trio” de găuri negre, un fenomen care pune sub semnul întrebării teoriile actuale despre formarea acestor obiecte cosmice masive. Această descoperire a fost făcută în sistemul cunoscut sub numele de V404 Cygni, situat la o distanță considerabilă de Pământ și bine studiat de-a lungul decadelor. Aceasta este o descoperire care ne schimbă perspectiva asupra felului în care găurile negre pot să apară și să interacționeze cu mediul înconjurător, scrie Space.com.

Ce este V404 Cygni și de ce este special?

V404 Cygni a fost descoperit pentru prima dată în anul 1992 și este cunoscut drept unul dintre primele obiecte confirmate a fi o gaură neagră. De-a lungul timpului, peste 1.300 de lucrări științifice au fost publicate despre acest sistem, dar recent, o echipă de cercetători a observat ceva neobișnuit. În timpul cercetărilor pentru identificarea unor noi găuri negre, ei au remarcat că V404 Cygni nu este doar o gaură neagră tipică – ci face parte dintr-un sistem mai complex, un adevărat „trio” cosmic.

Astronomii au descoperit că V404 Cygni are un comportament neobișnuit: în centrul său se află o gaură neagră care consumă o stea mică situată în apropiere, stea care orbitează gaura neagră la fiecare 6,5 zile. Aceasta este o configurație care amintește de majoritatea sistemelor binare cunoscute, în care o gaură neagră este legată gravitațional de un alt obiect cosmic. Ceea ce face acest sistem deosebit este însă prezența unei a doua stele, care orbitează mult mai departe de gaura neagră centrală, la o distanță atât de mare încât îi ia aproximativ 70.000 de ani pentru a finaliza o orbită completă.

O descoperire care pune sub semnul întrebării teoriile existente

De obicei, găurile negre se formează în urma exploziei unei stele masive, un proces cunoscut sub numele de supernova. Această explozie violentă produce o undă de șoc puternică, care de obicei alungă orice obiect cosmic aflat în apropiere. Însă, în cazul V404 Cygni, existența unei a doua stele aflate la o distanță considerabilă de gaura neagră sugerează că formarea acesteia s-a produs printr-un proces mai blând, în care steaua s-a colapsat direct, fără o explozie violentă. Acest tip de colaps ar fi permis păstrarea stelei aflate la depărtare, menținând-o legată gravitațional de gaura neagră centrală.

Kevin Burdge, cercetător la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a explicat cât de semnificativă este această descoperire pentru înțelegerea evoluției găurilor negre. „Credem că majoritatea găurilor negre se formează în urma exploziilor violente ale stelelor, dar această descoperire ne face să punem sub semnul întrebării acest proces”, a declarat Burdge. „Acest sistem este extrem de interesant pentru evoluția găurilor negre și ridică întrebări despre existența altor sisteme triple similare.”

Un fir de „pânză de păianjen” cosmic

Pentru a explica cum o a doua stea poate orbita un sistem format dintr-o gaură neagră și o stea foarte apropiată, Burdge a folosit o analogie interesantă. „Imaginează-ți că tragi de un zmeu, dar în loc să folosești o sfoară puternică, folosești un fir de pânză de păianjen. Dacă tragi prea tare, firul s-ar rupe și ai pierde zmeul. Gravitația, în acest caz, este ca acest fir slab – dacă ai face ceva dramatic în interiorul sistemului binar, ai pierde steaua exterioară.” Această imagine ilustrează cât de fragil este echilibrul gravitațional al acestui sistem triplu și de ce procesul de formare trebuie să fi fost unul delicat.

Descoperirea V404 Cygni ca fiind un sistem triplu deschide noi orizonturi pentru astronomi, punând accent pe necesitatea unor studii mai amănunțite pentru a înțelege complexitatea evoluției găurilor negre. Acest sistem ne arată că, deși găurile negre sunt de obicei asociate cu violență și distrugere, există cazuri în care formarea lor poate fi un proces lent și relativ calm, capabil să păstreze intacte obiectele cosmice aflate la distanțe mari.

Această descoperire nu numai că ne aduce mai aproape de înțelegerea modului în care se formează găurile negre, dar ne și arată cât de complex și divers este universul în care trăim. Faptul că un astfel de sistem poate exista deschide posibilitatea ca alte „trio-uri” de găuri negre să fie acolo, ascunse în vastitatea spațiului cosmic, așteptând să fie descoperite.