Zelenski cere intrarea Ucrainei în UE și anunță „noi reforme”: „Așteptăm deciziile partenerilor europeni”
Într-o alocuțiune din 31 ianuarie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina pregătește „noi reforme”, în contextul în care summitul UE-Ucraina va avea loc la 3 februarie.
Ucraina vrea să adere la UE
„Așteptăm vești (bune) pentru Ucraina. Așteptăm deciziile partenerilor noștri din Uniunea Europeană, care vor corespunde nivelului atins de interacțiune între instituțiile noastre și UE și progresul nostru”, a declarat Zelenski.
„Progres, care există în mod evident, chiar și în ciuda războiului la scară largă”.
Zelenski a precizat că reformele care vor fi întreprinse vor schimba realitățile sociale, juridice și politice din Ucraina, făcându-le „mai umane, mai transparente și mai eficiente”.
La 28 ianuarie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reasigurat Ucraina că beneficiază de sprijin necondiționat din partea Uniunii Europene.
Prim-ministrul Denys Shmyhal a declarat la 30 ianuarie că se așteaptă ca Ucraina să atingă „etapa de preaderare a negocierilor” pentru aderarea la Uniunea Europeană în acest an. El a spus că speră ca Ucraina să poată face un „salt semnificativ înainte” la următorul summit.
Uniunea Europeană a acordat Ucrainei statutul de candidat la 23 iunie, într-un pas istoric pe drumul lung și dificil către aderarea la UE.
Reuniunea la nivel înalt UE-Ucraina este un eveniment anual, ca parte a articolului 5 din Acordul de asociere dintre Ucraina și UE. Se așteaptă ca tema summitului din 3 februarie să fie continuarea sprijinului UE pentru Ucraina în fața agresiunii Rusiei.
Parcursul pentru intrarea în Europa
De obicei, membrilor potențiali le ia ani de zile pentru a-și croi drum prin procesul lung și complex de atingere a standardelor UE prin reforme profunde în mai multe domenii de politică.
Aceste reforme trebuie adesea să fie însoțite de schimbări economice și financiare pentru a demonstra că o țară este suficient de solidă pentru a concura în UE și, în cele din urmă, pentru a adopta moneda euro.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat, anul trecut, că orice cerere de aderare ar putea dura „mulți ani”, însă pledoaria lui Zelenski de anul trecut a fost acceptată la Praga, unde premierul ceh Petr Fiala a declarat că „trebuie să semnalăm în mod clar în acest moment că Ucraina este binevenită în comunitatea europeană a statelor democratice”.
Președinții a opt țări est-europene – Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia – au semnat o scrisoare la 28 februarie 2022 în care afirmă că Ucraina „merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”.
Acestea au îndemnat membrii UE să permită instituțiilor blocului să ia măsuri pentru a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE și să înceapă procesul de negocieri de aderare.