Zece ani de la cel mai puternic impact din istoria modernă a omenirii: cum a șocat meteoritul Chelyabinsk o țară întreagă
În urmă cu zece ani, Pământul a fost lovit de cel mai spectaculos și periculos meteor, pe numele său Chelyabinsk.
Chiar dacă au existat multe victime, nu s-a înregistrat niciun deces, dar evenimentul a dat naștere unui val de panică generalizată.
Pe 15 februarie 2013, la ora 9:20 dimineața, în timp ce oamenii se pregăteau pentru o nouă zi, cerul de deasupra Rusiei s-a luminat deasupra Chelyabinsk.
De la o altitudine de aproximativ 45 de kilometri, meteorul s-a izbit în atmosferă cu o viteză de 19 kilometri pe secundă, rezultând o undă de șoc violentă care a fost aproximativ echivalentul a exploziei de 440 de kilotone de TNT, potrivit către NASA.
Cercetările ulterioare au indicat că obiectul ceresc a măsurat inițial aproximativ 20 de metri lățime și a cântărit aproximativ 12.000 de tone. A fost, ce-i drept, relativ mic pentru un meteorit, dar în mod clar a fost suficient pentru a produce pagube.
Geamurile locuințelor s-au spart, alarmele mașinilor s-au declanșat, iar acoperișurile s-au prăbușit, ducând la rănirea a aproximativ 1.500 de persoane.
Datorită smartphone-urilor, camerelor de bord din mașini și a camerelor de supraveghere, evenimentul a fost imortalizat pentru vecie (poți vedea un astfel de exemplu și în subsolul articolului acesta).
În orele care au urmat accidentului, pe suprafața înghețată a lacului Chebarkul a fost descoperită o gaură de 6 metri.
După o misiune de recuperare care a durat câteva luni, cercetătorii au reușit să scoată un meteorit de 654 de kilograme de pe fundul lacului. Cea mai mare parte a acestui obiect se află acum la Muzeul de Istorie de Stat din Chelyabinsk (îl poți vedea în fotografia de mai sus).
Un impact asemănător a avut loc de curând
Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, un mic meteor de aproximativ 1 metru în diametru a ars deasupra Franței și Regatului Unit, la primele ore ale dimineții, reprezentând a șaptea oară când a fost prezis un astfel de impact înainte ca el să aibă loc, efectiv.
În prezent, oamenii de știință și agențiile spațiale din întreaga lume urmăresc îndeaproape problema prin monitorizarea obiectelor din apropierea Pământului.