30 iul. 2023 | 10:09

Vulcanul din România care stă să erupă, locul este vizitat de mii de oameni: ”Kilometri cubi de magmă clocotesc”

ȘTIINȚĂ
Vulcanul din România care stă să erupă, locul este vizitat de mii de oameni: ”Kilometri cubi de magmă clocotesc”

Cercetătorii români au făcut, recent, o descoperire incredibilă. Se pare că un vulcan de la noi din țară prezintă kilometri cubi de magmă care clocotesc și pot erupe în orice clipă.

În urma unei analize amănunțite realizată de către experți, oamenii de știință au oferit o nouă perspectivă asupra vulcanilor stinși acum mii de ani. Printre dealurile în care se ascund apele Lacului Sfânta Ana se află craterul de la erupția vulcanului Ciomatu de acum 30.000 de ani.

Potrivit unui studiu publicat în Earth and Planetary Science Letters se arată că sistemul adăpostește între 8 și 24 de kilometri cubi de magmă care încă clocotește sub vârful Ciomatu-Puturosu.

Cu toate acestea, nu înseamnă că erupția va avea neapărat loc în viitor. Totuși, această lucrare atrage atenția asupra pontețialelor pericole ale vulcanilor adesea trecuți cu vederea, care au fiert în liniște timp de zeci de mii de ani.

Prin combinarea analizelor geofizice și geochimice cu simulări numerice, studiul oferă cercetătorilor o imagine uimitoare asupra a ceea ce se poate produce sub Ciomatu și promite să-i ajute pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care sistemele vulcanice similare evoluează în timp.

vulcanul românia

Vulcanul Ciomatu de sub lacul Sfanta Ana

Vulcanul Ciomatu din România a dezvăluit noi date geologilor

Vulcanii precum Ciomatu care nu au erupt în ultimii 10.000 de ani sunt adesea numiți inactivi. Cu toate acestea, această linie de demarcație este oarecum arbitrară. Unii vulcani, cum ar fi supervulcanul Yellowstone, pot rămâne latenți timp de sute de mii de ani între erupții.

vulcanul românia

Un semn că un vulcan aparent liniștit are potențialul pentru erupții viitoare este dacă volume de rocă topită persistă sub el, iar studiile anterioare de la Ciomatu au sugerat că ar putea fi cazul. Studiind modul în care undele seismice ricoșează prin pământ, cercetătorii din trecut au observat câteva indicii ale unui rezervor de magmă.

Totuși, nu este încă destul de clar dacă roca este cu adevărat topită și, dacă da, câtă magmă ar putea conține subteranul. Pentru a răspunde la aceste întrebări, echipa de cercetare a analizat mai întâi la roci din erupțiile anterioare ale vulcanului.

Echipa a combinat mai multe date geochimice cu ceea ce știau despre dimensiunile sistemului și a efectuat simulări numerice pentru a determina cât de repede s-ar fi putut răci în timp și pentru a vedea cum ar putea arăta instalațiile vulcanice astăzi.

Rezultatul: rocile din scoarța superioară de sub vulcan sunt, în medie, topite în proporție de 15 %, cu unele regiuni până la 45 %. Echipa a verificat acest rezultat prin realizarea unui model bazat pe măsurători ale conductibilității electrice pentru rocile erupte anterior la diferite temperaturi, presiuni și conținut de apă.

Cercetătorii cred că o erupție este posibilă dacă un vulcan adăpostește mai mult de aproximativ 45% rocă topită. Astfel, această ultimă analiză sugerează că o erupție ar putea fi posibilă la Ciomatu, dar asta nu înseamnă că este inevitabil.