Visele sunt prevestitoare? Ce spun oamenii de stiință fenomenul care ne tulbură mereu somnul
Uneori, visele ne dau impresia că reprezintă imaginea viitorului, având în vedere că ni se întâmplă să visăm ceva ce ulterior ajunge să fie real. Această senzație de deja-vu a încercat să fie explicată de către cercetători de-a lungul timpului.
Cercetătorul Antonia Zadra din cadrul Universității din Montreal a explicat că aceasta se întâmplă după ce evenimentul respectiv are loc. Aceste vise de prevestire ar fi acela care are loc încă din momentul în care ne trezim și că se va realiza, potrivit psihologului Lisa Bartoli, astfel că spunem despre un lucru că l-am visat abia după ce are loc.
Oamenii de știință au crezut în majoritatea timpului că visele au loc doar în timpul somnului, atunci când ne apropiem de faza finală a ciclului de somn. În urmă cu aproximativ șapte decenii, un cercetător arăta că peste 80% dintre persoanele care se trezesc în această fază a somnului pot povesti ce anume au visat, iar doar 6% puteau povesti dacă erau treziți în faza de somn profund.
Visele care redau întâmplări din viitor: mit sau realitate?
Totuși, alte studii conduse au arătat că se poate visa și în timpul somnului profund, iar acestea sunt mai lungi și mai complexe. Freud spunea la începutul secolului trecut că oamenii visează pentru a-și exprima inconștientul, însă ipoteza lansată în anul 1992 de către neurobiologul Michel Jouvet arăta că acesta are rolul de a reprograma omul pentru a-și conserva comportamentul instinctiv.
Un studiu din Germania a concluzionat că omul își amintește, în medie, un vis pe săptămână. Totuși, unele persoane par să își amintească mai multe dintre ele, iar explicația constă în faptul că acestea se trezesc mai des în timpul nopții, fiind mai sensibile la factorii externi.
În ceea ce privește diferența viselor în funcție de sex, cercetătorii au descoperit că bărbații sunt mai predominanți în visele bărbaților decât cele ale femeilor. De asemenea, povestea din visvis are loc de cele mai multe ori în exterior și locuri necunoscute în cazul bărbaților, în timp ce femeile visează povești care au loc în spații familiare. Visul erotic este de patru ori mai des în cazul bărbaților, decât în cazul femeilor, însă în ambele cazuri, acesta este destul de rar.
Visul pare să structureze întâmplările care au avut loc pe parcursul zilei, îmbinând și amintiri din trecut care pot alimenta viitorul. În ceea ce privește visele prevestitoare, se pare că studiile lipsesc aproape în totalitate. Totuși, în cazul acestor vise, imaginile sunt mult mai clare și reale decât în cazul unui vis obișnuit.