VIDEO Papagalii de companie au învățat să se sune cu video între ei, pentru a preveni singurătatea
Papagalii sunt al patrulea cel mai popular animal de companie din Statele Unite, cu peste 20,6 milioane de papagali de companie ținuți în gospodăriile din întreaga țară. Aceste păsări sunt foarte inteligente, cu nevoi sociale, cognitive și emoționale complexe. În sălbăticie, cele mai multe specii de papagali se găsesc de obicei în stoluri mari, dar păsările captive trăiesc adesea singure și, prin urmare, ar putea rata socializarea cu alte păsări.
Acum, niște cercetători au creat, în cadrul unui studiu, apeluri video între papagali, permițându-le să-și facă prieteni și să-și îndeplinească nevoile sociale.
Primul experiment de acest fel a fost realizat pe parcursul a trei luni și a prezentat 18 păsări din diferite specii de papagali, inclusiv papagali cenușii africani, Calopsitta și Ara. Potrivit cercetătorilor, este primul studiu care oferă animalelor mijloacele de a contacta alte animale oricând doresc. A început cu o primă fază „întâlnire și salutare”, astfel încât păsările să învețe o legătură între sunetul unui clopoțel, atingerea unei fotografii cu o altă pasăre pe tabletă și apoi, mai târziu, conectarea cu pasărea aleasă de ei printr-un apel video.
Papagalii vorbesc prin videocall
Păsările au fost organizate în cinci grupuri diferite. În prima fază, fiecare pasăre s-a întâlnit de două ori cu toate celelalte păsări din grupul lor și a primit o recompensă pentru că a sunat din clopoțel, dar nu în timpul apelurilor în sine. Apelul a fost încheiat dacă papagalii manifestau dezinteres, părăseau spațiul sau prezentau semne de stres și, în acest stadiu, cei care făceau des asta au fost eliberați din studiu.
În faza a doua, restul de 15 păsări au fost resortate în șase grupuri mai mici. Aici au avut mai multe sesiuni de trei ore în care puteau alege să facă apeluri către alte păsări din grupul lor, cu maximum două apeluri pe sesiunea de trei ore. După fiecare sesiune, îngrijitorii au încărcat înregistrările video și au trimis un jurnal al apelului video. La sfârșitul fazei a doua, fiecare îngrijitor a completat un sondaj post-studiu și un interviu.
Comentariile din interviu și sondaj au arătat că îngrijitorii au perceput că păsările se bucură de experiența de a avea apeluri video cu alte păsări. Niciunul dintre îngrijitori nu a raportat o experiență negativă cu pasărea lor.
Echipa continuă să lucreze împreună la dezvoltarea unor cadre etice solide pentru bunăstarea fizică, mentală și emoțională a animalelor: „Studii de genul acesta ne vor ajuta să învățăm cum arată și cum putem construi sisteme mai bune în anii următori”, a spus dr. Ilyena Hirskyj-Douglas de la Școala de Informatică a Universității din Glasgow.