16 feb. 2023 | 10:25

VIDEO Momentul redescoperirii Titanicului: imaginile sinistre cu nava de croazieră, disponibile în premieră

ACTUALITATE
VIDEO Momentul redescoperirii Titanicului: imaginile sinistre cu nava de croazieră, disponibile în premieră

Unele dintre imaginile brute uimitoare nu au mai fost niciodată văzute de publicul larg.

Filmări nemaivăzute până acum ale epavei Titanicului sunt lansate pentru a comemora cea de-a 25-a aniversare a filmului Titanic. Privind în jurul adâncurilor tulburi ale Oceanului Atlantic, filmările brute arată cea mai faimoasă epavă din lume în toată gloria sa ruginită și în descompunere.

Înregistrările video au fost filmate în timpul unei expediții din iulie 1986 de către cercetătorii de la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI). Revenind la fața locului la doar nouă luni de la descoperire, echipa a folosit un mic submarin numit Alvin și noul vehicul operat de la distanță, Jason Jr, pentru a vedea nava pentru prima dată de la călătoria sa nefastă din 1912.

Nava „nescufundabilă” s-a scufundat în Oceanul Atlantic de Nord pe 15 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton, în Anglia, la New York. Cel puțin 1.500 de pasageri au murit, iar epava s-a scufundat pe fundul mării, la aproximativ 4.000 de metri sub nivelul mării, la aproximativ 740 de kilometri de Newfoundland în Canada.

Locul de odihnă final al Titanicului a fost descoperit abia în septembrie 1985, la 73 de ani după ce și-a întâlnit soarta. De atunci, mai puțini oameni au vizitat epava Titanicului decât au zburat în spațiu, dar o mică mână de specialiști  s-au aventurat la epava sa și s-au întors cu imagini uimitoare.

Imagini remarcabile

O parte completă a materialului nou lansat va fi prezentată în premieră pe canalul YouTube WHOI sau poți viziona în videoclipul încorporat mai jos. Cu o durată de 1 oră și 21 de minute, constă în principal din imagini brute în timp ce echipa explorează epava care se află pe fundul mării.

„La mai bine de un secol de la pierderea Titanicului, poveștile umane întruchipate în marea navă continuă să rezoneze”, a declarat Cameron, explorator și regizor.

„Ca mulți alții, am fost impresionat când Alvin și Jason Jr. s-au aventurat în jurul și în interiorul epavei. Prin lansarea acestor imagini, WHOI ajută la povestirea unei părți importante a unei istorii care se întinde pe generații și înconjoară globul.”

Este bine să aruncăm o privire asupra epavei cât mai putem, deoarece zilele ei pot fi numărate. Expedițiile din ultimii ani au văzut nava dezintegrându-se și dizolvându-se rapid din cauza ruginei, sării de mare, bacteriilor și altor forțe ale naturii.