Ministrul Justiției, presat să demisioneze după gafa făcută în direct. Cine îl acuză de „un posibil amestec într-un dosar de corupţie”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri seara, într-un interviu pentru Europa FM, că Dan Hosu, soțul fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu, a fost achitat, deși o decizie definitivă în cazul acestuia ar urma să fie pronunțată de instanță abia în 7 februarie.
Ministrul Justiției a gafat în direct
Update 2 februarie, ora 16.35. Mai multe organizaţii civice cer demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, acuzând „un posibil amestec într-un dosar de corupţie”.
„Există suspiciuni rezonabile că a avut acces la informaţii dintr-un dosar aflat pe rol, un dosar cu mare încărcătură politică”, au transmis opt ONG-uri, referindu-se la dosarul soţului fostei şefe DIICOT, Giorgiana Hosu.
„În ultimele două săptămâni, am urmărit cu atenţie şi îngrijorare o succesiune de fapte care indică un posibil amestec al ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un dosar de corupţie aflat în dezbaterea instanţei. Pe data de 18 ianuarie 2023, într-un interviu, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a afirmat că sentinţa în dosarul dlui. Dan Hosu (soţul fostei procuroare-şefe DIICOT, Georgiana Hosu), ar fi de achitare. Însă Ministrul a făcut o greşeală, deoarece dosarul respectiv încă se judecă, iar următorul termen este programat pe 7 februarie 2023”, au precizat aceste organizaţii civice.
Mai mult, „Ministerul Justiţiei şi Guvernul României au modificat informaţii din comunicatele oficiale, aparent cu scopul de a acoperi pretextul invocat de dl. Predoiu pentru convocarea judecătoarei în cauză. Considerăm că domnul Predoiu şi-a depăşit mult atribuţiile de ministru, iar toată evoluţia faptelor ridică suspiciuni rezonabile cu privire la o încercare de muşamalizare a unei intervenţii politice în justiţie. În aceste condiţii, considerăm că domnul Predoiu este incompatibil moral cu poziţia de ministru al Justiţiei şi solicităm demisia sa imediată”, au explicat membrii Coaliţiei ONG-uri pentru Cetăţean: Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Funky Citizens, Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro, Centrul FILIA și Asociaţia CIVICA.
Update 1 februarie, ora 16.40. Senatorii USR îl somează pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, să vină la Ora Guvernului, pentru a da explicaţii cu privire la implicarea sa în judecarea dosarului Dan Hosu la Curtea de Apel Bucureşti, după ce afirmase că inculpatul a fost achitat, deşi instanţa nu pronunţase încă sentinţa.
„Astăzi, USR a solicitat în Biroul Permanent al Senatului chemarea la Ora Guvernului a ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru a da explicaţii cu privire la afirmaţiile pe care le-a lansat în spaţiul public zilele trecute, respectiv faptul că ştie că o persoană este achitată într-un dosar în care judecătorii nu pronunţaseră soluţia. Considerăm că acesta este un act grav de ingerinţă care afectează independenţa justiţiei. În actul Justiţiei nu poate interveni nimeni altcineva decât instanţele judecătoreşti, procurorii. Ori în situaţia de faţă ştim foarte bine că ministrul Justiţiei şi-a explicat această afirmaţie, spunând că este o gafă, dar că ştie de pe surse neoficiale pe care nu le-a verificat această soluţie din dosar”, a declarat senatoarea Simona Spătaru.
Potrivit USR, ministrul Predoiu trebuie să-şi dea demisia: „Justiţia din România merită mai mult. Suntem la şase ani de când românii au stat în stradă şi au cerut independenţa Justiţiei. Ne aflăm în acelaşi punct după şase ani în care un ministru pune presiuni. Românii îşi exprimă aceste nemulţumiri constant în sondajele publice atunci când afirmă că nu au încredere în justiţie, spunând că implicările politicienilor, declaraţiile lor, faptele lor conduc la o neîncredere masivă în actul de Justiţie. Aşadar, considerăm foarte întemeiat gestul USR de a-l chema în Parlament pe ministrul Justiţiei să dea acest explicaţii. Mai mult decât atât, afirm că i-am cerut demisia încă din prima clipă în care a făcut această afirmaţie. Ministrul Predoiu nu este o persoană inocentă, este un om pregătit care cunoaşte foarte bine şi are la el cuvintele atunci când se exprimă, aşa încât dacă a exprimat o astfel de soluţie înainte să se pronunţe instanţa de judecată, trebuie să dea explicaţii şi să părăsească acest post”.
Update 20 ianuarie, ora 10.09. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a făcut noi precizări despre dosarul soţului fostei şefe DIICOT, Giorgiana Hosu, după ce afirmase că ştie din „surse neoficiale” că acesta a fost achitat într-un proces. Demnitarul a motivat că „a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”.
„Departe de mine gândul de a fi dorit să influenţez pe cineva. De altfel, nici nu ai cum să vrei să influenţezi ceva ce eşti convins că s-a petrecut în trecut”, a argumentat ministrul Predoiu în emisiunea „Insider Politic” (Prima TV).
Întrebat ce înseamnă aceste „surse neoficiale?”, Cătălin Predoiu a dat următoarea explicație: „În primul rând, am văzut speculaţiile care s-au făcut, pe care aş vrea categoric să le resping. Nu a fost vorba de altceva decât de o festă de memorie pe care am avut-o. A fost convingerea mea că acel dosar s-a soluţionat. Eu nu m-am referit la viitor, cu intenţia de a influenţa în vreun fel instanţa, ci m-am referit la o informaţie care ţinea de trecut. Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, din afara cadrului oficial, de aceea am şi precizat că e vorba de surse neoficiale, medii juridice care n-au legătură cu oficialităţi ale statului. Efectiv a fost o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”.
La remarca moderatorului TV că, „dacă pe 7 februarie acest domn va fi achitat, toată lumea va spune, pe bună dreptate: ministrul ştia dinainte!”, Cătălin Predoiu a făcut „apel la discuţia percepţie-realitate. Judecătorii ştiu foarte bine că sunt protejaţi de lege, judecă pe baza probelor, întotdeauna am avut această poziţie, nu cred că poate fi contestat acest lucru, nici pe baza declaraţiilor publice, nici pe baza discuţiilor pe care le-am avut la bilanţuri sau în şedinţele CSM. Chiar mi-am făcut un principiu de bază, fundamental în activitatea mea: de a opri interacţiunea – dacă a fost vreodată în trecut – între minister şi instanţe şi parchete. Ministrul Justiţiei nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în dosare. Eu am aplicat acest principiu şi iau martor întreg sistemul judiciar, toţi cei care au interacţionat cu mine. Nu a existat niciodată nici cea mai mică nuanţă pe care să o fi făcut în legătură cu vreun dosar. A fost pur şi simplu o gafă de memorie”.
Demnitarul a comentat și solicitarea USR de a-și da demisia, acuzându-l că a întors Justiţia în epoca Rodica Stănoiu, când sentinţele erau date de partid.
„Este complet exagerată această afirmaţie. Nici măcar în partid nu am astfel de discuţii şi nu am avut niciodată astfel de discuţii. E genul de critică care se subminează prin ea însăşi. Lipsa unui argument factual şi exagerarea în a critica o gafă, repet, reală, pe care n-o neg, dar exploatarea ei într-un mod incorect subminează critica însăşi. De altfel, am citit toate acele declaraţii cu atenţie, eu citesc întotdeauna şi declaraţiile critice. E şi acolo un soi de lipsă de fair-play, pentru că se lasă impresia că m-aş fi pronunţat pentru viitor. Or, enunţul meu a fost cât se poate de limpede, legat de un fapt pe care credeam, în mod eronat, că s-a petrecut deja. Nu era vorba de o influenţă asupra unui fapt viitor. USR, îmi pare rău să spun, mi-a cerut demisia tot anul 2022. Mai întâi că nu o să desfiinţez SIIJ, apoi că am desfiinţat-o, dar nu cum ar fi trebuit. Mi-a cerut demisia că nu o să termin legile Justiţiei, apoi mi-a cerut demisia că nu sunt în regulă legile Justiţiei. Mi-a cerut demisia că nu consult Comisia de la Veneţia şi că o să avem o opinie proastă şi că din cauza asta va fi subminat raportul MCV. Mi-a cerut demisia pentru tot ce nu s-a întâmplat, de fapt, anul trecut. Am desfiinţat şi SIIJ, şi legile Justiţiei au fost trecute prin Parlament, şi cu avizul CSM”, a punctat Predoiu.
Știrea inițială: În prima instanță, Dan Hosu fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, în septembrie 2020. În aceeași zi, Giorgiana Hosu și-a dat demisia de la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), transferându-se la Parchetul General. În iulie 2021, președintele Klaus Iohannis i-a semnat decretul de pensionare la 48 de ani.
Ce a susținut Cătălin Predoiu despre o sentință
Ministrul Cătălin Predoiu a fost întrebat, miercuri seara, de către jurnalista Ioana Ene Dogioiu dacă este mulțumit de activitatea șefilor parchetelor, inclusiv a Giorgianei Hosu, care a demisionat după condamnarea soțului său.
„Și ulterior achitat. Am putea spune că doamna și-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”, a răspuns demnitarul.
Reamintim că Dan Hosu nu are o decizie definitivă a instanței, după ce Tribunalul București l-a condamnat, în urmă cu trei ani, la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție. CAB ar urma să pronunțe o hotărâre definitivă în 7 februarie, după nenumărate amânări, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Demnitarul a revenit cu scuze
Ulterior, joi, ministrul Justiției a revenit cu precizări, vorbind despre „o afirmație eronată” și cerând scuze pentru gafa făcută. Predoiu a susținut că este exclusiv vina sa, deoarece nu a verificat „informația parvenită din surse neoficiale”.
„În cadrul dialogului pe care l-am avut cu moderatoarea, am afirmat că soțul doamnei Giorgiana Hosu a fost achitat în cadrul unui proces, în realitate procesul nefiind definitiv judecat. Eroarea comisă a fost fără intenție, de bună credință am crezut în adevărul celor afirmate, dar, regretabil, nu am verificat în prealabil informația pe care o aveam din surse neoficiale.
Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale.
Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”, a explicat acesta.
Faptele pentru care a fost condamnat Dan Hosu
La 24 septembrie 2020, Dan Hosu a primit o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție în care este judecat. Decizia fusese pronunțată de Tribunalul București, nefiind definitivă.
Conform minutei instanței, magistrații au dispus în cazul său doi ani și șase luni de închisoare pentru acces ilegal la un sistem informatic și un an și șase luni pentru infracțiunea de instigare la folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la asemenea informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Partenerul fostei șefe DIICOT a fost achitat pentru infracțiunile de trafic de influență și dare de mită. Instanța de judecată a dispus contopirea pedepselor principale, urmând să execute trei ani de închisoare cu suspendare.