26 feb. 2023 | 10:38

VIDEO Cea mai futuristă clădire din lume: un zgârie-nori cu holograme, cât o treime din Manhattan

ACTUALITATE
VIDEO Cea mai futuristă clădire din lume: un zgârie-nori cu holograme, cât o treime din Manhattan

De parcă Arabia Saudită nu are deja suficiente proiecte de construcție futuriste, ziarul Arab News din Riad relatează că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a dezvăluit planuri de a construi o dezvoltare gigantică în centrul Capitalei țării, numită New Murabba. Cu o suprafață de peste șapte mile pătrate, va fi aproximativ o treime din dimensiunea Manhattan-ului.

Cumva, acesta nu este nici măcar cel mai fantastic detaliu al acestei clădiri, care va fi „cel mai mare centru modern al lumii”. Mukaab va fi un zgârie-nori gigantic, cu cuburi goale, care atinge aproape un sfert de kilometru lungime în fiecare direcție.

Practic, imaginează-ți Empire State Building, cu excepția faptului că este un cub lat, pe cât este de înalt – și că structura masivă conține și un turn suplimentar în centru, care va rivaliza cu înălțimea multor zgârie-nori.

Cea mai futuristă clădire din lume urmează să fie construită

Mukaab este menit să ofere aproape 22 de milioane de metri pătrați de suprafață. Totul, de la atracții turistice și hoteluri până la zone rezidențiale și spații comerciale, este planificat să fie în interior.

Până acum, în afară de dimensiunea nebunească și turnul futurist, interiorul se mândrește cu elementele tipice ale unui proiect lăudat de zgârie-nori. Dar designerii săi intenționează, de asemenea, ca Mukaab să fie „prima destinație imersivă din lume”.

Prin „imersiv”, designerii înțeleg o întreagă lume digitală și virtuală, cu holograme, susținând că „îți permite să fii pe Marte” și în alte destinații. Vizitatorii pot fi, de asemenea, scufundați în marea adâncă, precum și duși pe munții din „Avatar”, potrivit unui videoclip promoțional. Cu alte cuvinte, se pare că intenționează să facă din acest lucru un planetariu gigantic VR.

Potrivit Arab News, New Murabba este menit să fie construit având în vedere „sustenabilitatea”, dar arhitectura ridicol de gigantică a proiectului nu arată tocmai ecologic.

Construcția clădirii imense este deja în curs de dezvoltare. Desigur, există o mulțime de concepte arhitecturale ridicole care nu au nicio șansă reală de a fi construite, deci rămâne de văzut.

Planul este ca construcția să se finalizeze până în 2030, ceea ce este un termen ridicol de scurt pentru ceva de această amploare.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele