04 mai 2023 | 09:07

Vestea zilei pentru cei cu centrale termice pe gaz și aragaze: este complet interzis și vine de peste ocean

ACTUALITATE
Vestea zilei pentru cei cu centrale termice pe gaz și aragaze: este complet interzis și vine de peste ocean

În mod oficial, acest stat american a devenit primul care adoptă o asemenea legislație de interzicere totală a centralelor pe gaz și a aragazelor.

Vorbim despre New York, în cazul căruia s-a adoptat o nouă legislație, pe un plan conceput în favoarea reducerii emisiilor de carbon. Evident, decizia a fost larg contestată de anumite grupuri industriale.

Guvernatorul Kathy Hochul, împreună cu parlamentarii au căzut de acord cu privire la un buget și cheltuieli, în paralel. „Schimbarea modului în care producem și folosim energia pentru a ne reduce dependența de combustibilii fosili va contribui la asigurarea unui mediu mai sănătos pentru noi și copiii noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al statului New York, Carl Heastie, conform profit.ro.

Această decizie vine după ce mulți parlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pericolul folosirii unor astfel de dispozitive de încălzit sau gătit.

În consecință, mai multe orașe au adoptat sau au intenția de a adopta politici care interzic sau descurajează utilizarea de gaz natural în clădiri noi, ca răspuns la preocupările legate de climă și degradarea acesteia.

Ce soluții alternative există

De acum înainte, clădirile noi vor trebui să fie echipate cu prize electrice pentru electrocasnice de orice tip, inclusiv cele pentru gătit și încălzit, iar legea urmează să intre în vigoare din anul 2025.

Obligativitatea va intra în vigoare pentru clădirile înalte până în 2029, însă, informează New York Times. Spitalele nu vor fi vizate de eventualele schimbări, așa cum nici clădirile vechi.

În mare, îngrijorarea se referă la faptul că gătitul la un aragaz cu gaz metan, într-o bucătărie normală, fără un sistem de aerisire valid, poate duce la poluarea locuinței cu dioxid de azot, dar și la tragedii.

În ceea ce ne privește pe noi, Greenpeace România a informat că oficialii din Uniunea Europeană sunt obligați, prin Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, să ia, la rândul lor, atitudine în această privință.

Evident, până când acest lucru se va întâmpla și în Europa mai durează, dar posibilitatea introducerii unei astfel de legi și în cadrul UE nu este un lucru deloc imposibil, în context.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele