14 ian. 2023 | 10:00

Vestea proastă de la Google Chrome pentru acești utilizatori de Windows: cum te pune în pericol

ACTUALITATE
Vestea proastă de la Google Chrome pentru acești utilizatori de Windows: cum te pune în pericol

În teorie, Google Chrome este cel mai popular browser din lume datorită faptului că funcționează pe aproape orice sistem, dar și pe telefoane sau tablete. În realitate, de câteva ori pe an, gigantul din Mountain View anunță încetarea actualizărilor pentru diverse platforme, cum se întâmplă și acum.

În cazul în care erai utilizator de Windows 7 sau Windows 8.1 pentru că îți plăceau respectivele sisteme de operare și simțeai că se comportă impecabil pe laptopul tău nu foarte nou, tocmai ai primit o vestea proastă. Cel mai popular browser de internet din lume și unul dintre cele mai sigure nu va mai fi actualizat pentru respectivele sisteme de operare. Implicit, peste noapte, va deveni mai vulnerabil și, dintr-un punct de vedere, îți va pune securitatea PC-ului și a datelor în pericol.

Google Chrome renunță la Windows 7 și Windows 8.1

Google a început anul cu o veste foarte proastă pentru posesorii de sisteme mai vechi. Începând cu luna viitoare, nu se vor mai bucura de versiuni noi de Chrome. Următoarea versiune a browser-ului, care urmează să fie disponibilă începând cu 7 februarie, va putea fi instalată doar de către utilizatorii de Windows 10 și Windows 11, pe lângă utilizatorii de Linux și Mac.

Este important de reținut că Chrome nu va înceta să funcționeze pe vechile sisteme de operare. În schimb, nu va mai fi actualizat și vei fi limitat la versiunea actuală pentru totdeauna. În contextul amenințărilor cibernetice din ce în ce mai dese, nu este o decizie foarte bună să folosești un browser vechi, mai ales că se întâmplă de cel puțin câteva ori pe an ca vulnerabilități grave de securitate să fie descoperite în browserul gigantului din Mountain View. Acele vulnerabilități, dacă nu sunt remediate, soluție imposibilă pentru utilizatorii de Windows 7 și Windows 8.1 din februarie 2023, vor pune sistemele respective în pericol.

Dintr-un punct de vedere, cei de la Google au fost foarte răbdători cu cei care au amânat trecerea la Windows 10 și Windows 11, având în vedere că plănuia să înceteze suportul tehnic pentru Windows 7 și Windows 8.1 din iunie 2021, dar a amânat aplicarea deciziei până în acest an. Dacă ești curios, Windows 7 a fost lansat în urmă cu 13 ani, iar Windows 8.1 are 9 ani pe piață. Problema este că, împreună, cele două reprezintă 14% din piața utilizatorilor de Windows, ilustrând perfect faptul că un număr mare de utilizatori vor fi afectați de această situație neplăcută.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele