09 ian. 2023 | 09:25

Vestea proastă a dimineții pentru milioane de pensionari români: cum vom rămâne fără pensii în România sau cu sume de batjocură

ACTUALITATE
Vestea proastă a dimineții pentru milioane de pensionari români: cum vom rămâne fără pensii în România sau cu sume de batjocură

De mulți ani, se discută de problema natalității în România și, deși legătura cu siguranța achitării pensiilor pe termen lung este evidentă, prea puțini români conștientizează ce înseamnă de fapt această tendință îngrijorătoare.

Ana Bulai este sociolog și a atras în acest weekend atenția asupra consecințelor dezastruoase desprinse din faptul că românii nu mai fac copii. În doar câteva cuvinte, nu va mai avea cine să-ți plătească pensia la bătrânețe și nu te salvează faptul că îți plătești cu sfințenie dările la stat. Este complet irelevant și dacă ai un salariu fabulos în acte iar un procent semnificativ merge către fondul de pensi al autorităților române.

Copiii și povara bătrâneții în România

„Nu este suficient să îți plătești dările la stat. Este foarte important să ai și copii care, la rândul lor, să preia povara bătrâneții tale pentru că tu, acum, ai povara actualilor bătrâni. Dar da, mai trebuie ca acești copii să și rămână pe teritoriul României.

Dacă tu ai copii pentru export, valoarea ta în procesul de solidaritate rămâne doar pentru actualii bătrâni, nu și pentru bătrânețea ta. Această componentă nu mai este valorizată în România. Nu se discută aproape deloc.

Din punctul meu de vedere, cu toată simpatia pentru vârstnicii noștri, trebuie să spunem că da, pensiile sunt foarte mici în România, dar sunt așa și pentru că mulți dintre copiii pensionarilor de acum lucrează în străinătate fără să contribuie la sistemul de pensii din România”, a spus sociologul Ana Bulai, conform dcnews.ro

Fenomenul dezastruos pe termen lung a fost detaliat de curând și de către ministrul Marius Budăi, el insistând pe această problemă în contextul publicării rezultatului la recensământ.

„Situaţia este îngrijorătoare şi nu este numai în România, ne uitam şi pe rapoartele Eurostat. Nu ar fi o noutate aici, problema vine din ce putem facem pentru a preîntâmpina şi am avut unele acţiuni premergătoare acestui recensământ, încât din 2018- 2019, când de exemplu au declarat domeniul construcțiilor un domeniu prioritar în România şi am instituit salariul minim mai mare decât cel normal şi cu o fiscalitate redusă, care a avut ca rezultat atunci, timid într-adevăr, dar o întoarcere a unor cetăţeni acasă.

Este clar că această îmbătrânire a populaţiei aduce după sine şi o piaţă concurenţială a pieţei de muncă foarte mare, şi atunci avem această problemă, ţările mai puţin dezvoltate din estul Europei, vor avea tot timpul o scurgere de lucrători, către ţările mai dezvoltate din centrul Europei”, a declarat Marius Budăi la Prima News.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele