Vestea dimineții pentru milioane de pensionari, este oficial: anunțul ministrului care ar trebui să te liniștească
Ministrul Muncii este responsabil de reforma pensiilor și salariul minim pe economie. Cu toate acestea, atunci când discutăm de pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate, supranumite pensii speciale, oficialul nu a fost foarte eficient în a veni cu soluții. În mod previzibil, însă, el este de altă părere.
În urmă cu câteva săptămâni, ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut subiectul unei moțiuni simple în Parlament împotriva sa. Aceasta a fost depusă de 56 de parlamentari USR și neafiliați aparținând Partidului Forța Dreptei. După o amânare cerută de ministrul social-democrat, Budăi a ajuns la tribuna Parlamentului pentru a-și susține cazul. Subiectul principal a fost cel al pensiilor în general și al pensiilor speciale în particular.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale
„Comisia Europeană a reiterat în repetate rânduri faptul că este extrem de important ca această reformă să fie implementată printr-un amplu proces de consultare şi dezbatere la nivelul instituţiilor relevante şi la nivelul Parlamentului. Nu aşa pe ascuns, cum aţi procedat dumneavoastră când aţi elaborat PNRR. Noi am fost deschişi de la bun început. Proiectul de act normativ a fost semnat în calitate de co-iniţiatori de toate instituţiile vizate de această reformă, iar acum se află în dezbatere parlamentară.
Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR, creşte vechimea în specialitate, creşte vârsta de pensionare, scad acele pensii care depăşesc salariul din activitate şi fără îndoială că vom transmite şi celelalte recomandări ale Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene, care să asigure o mai bună echitate între pensiile de serviciu şi pensiile din sistemul de contributivitate, iar toţi miniştrii de linie vor veni cu aceste precizări”, a explicat Marius Budăi.
Deși există pensii în plată pentru magistrați până la 45.000 de lei pe lună, ministrul a insistat cu mândrie pe faptul că PSD a plafonat pensiile speciale prin Ordonanța 59/2017. Acea ordonanță, după cum a explicat Budăi, nu a putut însă să-și facă efectul și asupra magistraților pentru că acele pensii sunt protejate de Curtea Constituțională.
„Aţi fost la guvernare, Domnilor, de ce nu aţi plafonat pensiile magistraţilor? Nu mai zic să le fi tăiat, să le fi eliminat? Aţi condus Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi alte ministere. Cine v-a oprit să le tăiaţi pensiile speciale acestor categorii? Adevărul este următorul: nu aţi făcut nimic pentru seniorii acestei ţări.
Nu aţi făcut nimic pentru eliminarea pensiilor speciale. Eu nu am promis că rezolv în 30 de zile sau prin ordonanţă de urgenţă în campania electorală, dar am făcut un proiect pe care l-am trimis Parlamentului în termenul asumat prin PNRR. Apropo, un PNRR pe care dumneavoastră l-aţi făcut în secret, fără să vă consultaţi cu nimeni. Nici cu patronatele, nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă, nici cu pensionarii, cu nimeni. Mai mult, aţi scris un PNRR atât de prost de se miră până şi consultanţii internaţionali angajaţi să livreze expertiză”, le-a transmis ministrul semnatarilor moţiunii.
Moţiunea simplă, intitulată „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”, trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă a fost reprogramată la solicitarea ministrului, care a anunţat că nu poate să fie prezent, fiind în vizită oficială în Regatul Spaniei, conform Economedia.ro.