29 aug. 2023 | 07:32

Vestea dimineții despre pensiile românilor, ce se întâmplă cu banii. ”Constituie un drept, nu un privilegiu”

ACTUALITATE
Vestea dimineții despre pensiile românilor, ce se întâmplă cu banii. ”Constituie un drept, nu un privilegiu”

Sistemul de pensii din România trece în această perioadă printr-un set stufos de reforme și modificări legislative. Din păcate, nu toate vor veni ca o mână de ajutor pentru cei mai vulnerabili dintre români.

Pensiile speciale sau de serviciu au făcut subiectul multor dezbateri în ultimele luni și, din câte se pare, este improbabil să dispară curând, mai ales în cazul magistraților. Nu de alta, dar în timp ce primesc lunar cele mai mari sume din întregul sistem de pensii, tot ei sunt și cei care votează legalitatea sau ilegalitatea, constituționalitatea eliminării lor. Ca referință, acestea au fost introduse în legislație în 1997 de către Guvernul condus la acea vreme de Victor Ciorbea și, din câte se pare, reprezintă o practică internațională.

Cine primești pensii speciale în România, ce se întâmplă cu ele

Diferența semnificativă față de situația la nivel european este că, în timp de în Europa doar magistrații se bucură de acest privilegiu, la noi există numeroase alte categorii fără pensii bazate pe contributivitate. Cele mai recente explicații pe marginea lor au venit de la fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

„Aşa-zisele pensii speciale ale magistraţilor constituie un drept, nu un privilegiu. Acesta este şi standardul UE, acordând pensie specială, chiar şi de la vârsta de 50 de ani, după exercitarea timp de 3 ani a demnităţii de judecător, la una dintre instanţele europene. Pensia specială se justifică prin multele interdicţii şi incompatibilităţii impuse magistratului”, a explicat fostul guvernant, actual avocat.

În ceea ce privește numărul total de beneficiari ai pensiilor speciale de pe meleaguri mioritice, acesta gravitează în jurul valorii de 183.000 din aproximativ 5 milioane de pensionari în total, după cum a explicat Toader într-o intervenție la România TV.

„Din cei 183.000 de oameni, 5.000 sunt foști magistrați, adică su 3% din totalul celor care beneficiază de pensii de serviciu. În România există aproximativ 5 milioane de pensionari. La nivel național, 183.000 sunt beneficiari de „venituri speciale”, deci care nu țin cont de contributivitate.

Aproximativ 5.000 sunt foști magistrați, ceea ce înseamnă sub 3% din totalul beneficiarilor de pensii speciale și 0,1% din totalul pensionarilor din țară”, a concluzionat fostul ministru.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele