28 aug. 2023 | 06:00

Mesajul dimineții de la Casa de Pensii, se anunță schimbări importante. Peste 10 milioane de români, vizați direct

ACTUALITATE
Mesajul dimineții de la Casa de Pensii, se anunță schimbări importante. Peste 10 milioane de români, vizați direct

La momentul de față, în gestiunea Casei Naționale de Pensii Publice, prin casele teritoriale, sunt gestionate circa 10 milioane de beneficiari, actuali și viitori pensionari. Efortul din spate este greu de administrat în condițiile actuale.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat o serie importantă de schimbări în cadrul Casei de Pensii cu scopul îmbunătățirii activității instituției, atât la nivel central, cât și teritorial. Următoarea etapă este evaluarea necesarului de resurse umane și materiale la Casa Teritorială de Pensii.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, actuale și viitoare

Casele teritoriale de pensii gestionează circa 10.000.000 de beneficiari. Vom face în perioada următoare o evaluare a necesarului de resurse. Inclusiv cea umană, deoarece îmi doresc îmbunătăţirea activităţii Casei de Pensii. La fel ca şi a celorlalte instituţii ale Ministerului Muncii.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât pensiile reprezintă un punct esenţial în PNRR. Și lucrăm la o reformă a sistemului de pensii pentru a putea atrage fondurile europene pe care România le merită”, a declarat în weekend ministrul Oprescu.

Anunțul a venit din partea ministrului Muncii în contextul unei întâlniri a oficialilor guvernamentali cu directorii caselor teritoriale de pensii și cu conducerea națională a Casei de Pensii.

În același context, Oprescu a insistat pe efectul prelungirii actualelor standarde ocupaționale până la 31 decembrie 2024, acest mecanism ajuntând la evitarea unei crize pe piața formării continue de personal.

„În urma discuțiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației să emită un ordin comun. Prin care actualele standarde ocupaționale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024. În condițiile în care acestea își încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz.

Este nevoie de o soluție imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piața formării continue de personal. Iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislației și a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcțional și practic.

Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective. Un calendar clar de dialog și resurse pentru a avea o piață a muncii cât mai competitivă. Și mai adecvată cerințelor actuale”, a concluzionat Simona Bucura-Oprescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele