19 dec. 2023 | 07:40

Vestea bună a momentului pentru 4,6 milioane de pensionari. Crește pensia medie cu aproximativ 50% în România

ACTUALITATE
Vestea bună a momentului pentru 4,6 milioane de pensionari. Crește pensia medie cu aproximativ 50% în România

Pensionarii români vor avea un an foarte bun în 2024, după o indexare și recalcularea de pensii, în ianuarie și septembrie. Acestora le vor crește veniturile într-un ritm accelerat, chiar dacă mulți vor rămâne, în mod regretabil împreună.

După numeroase speculații legate de lipsa unei surse de finanțare în bugetul pe 2024 pentru creșterea pensiilor din România, ministrul Finanțelor a confirmat că există bani pentru indexarea pensiilor din ianuarie 2024 și pentru recalcularea programată pe septembrie anul viitor.

Citește și: Cum cumperi vechime la pensie în 2024, s-a schimbat legea pensiilor. Ce trebuie să știi dacă nu ai stagiul complet de cotizare

Cum vor crește pensiile românilor, cât de mult

„Acesta este, dacă vreţi, mesajul pentru cei 4,6 milioane de pensionari, că astăzi ne prezentăm cu un buget care cuprinde atât majorarea de 13,8% cu data de 1 ianuarie, cât şi ajustarea cu data de 1 septembrie.

Deci, practic, sunt sume cuprinse în buget şi oamenii să stea liniştiţi că au această certitudine a încasării banilor, în urma căreia de la o pensie medie de 1.969 lei ajungem, după ce se face indexarea şi ajustarea, la 2.857 lei pe persoană”, a declarat ministrul Finanțelor.

Cu alte cuvinte, pensia medie din România urmează să crească în România cu aproximativ 50% în 2024, de la 1.969 de lei în prezent până la 2.857 de lei.

Citește și: Cresc salariile cu 2.000 de lei pentru acești români din 2024. Ți-ai dori să fii privilegiat, creșterea prin ordonanță de urgență

Subvențiile partidelor politice, pe un trend ascendent

La întrebarea previzibilă legată de sumele fabuloase pe care le primesc anual partidele politice și dacă acestea vor crește, ministrul Finanțelor a adus argumentelor alegerilor parlamentare, prezidențiale, europarlamentare și locale. „Este un an în care avem patru runde de alegeri, este un an în care partidele trebuie să aibă posibilitatea să își desfășoare activitățile de convingere a electoratului așa cum le gândesc la nivelul strategiei lor”, a insistat oficialul.

„Şi este, dacă vreţi, datoria noastră ca acest exerciţiu democratic să nu fie împiedicat de lipsa banilor din buget. Nu cred că este sănătos pentru pentru ţară”, a afirmat Marcel Boloș reușind să evite un răspuns explicit. Practic, nu a spus dacă vor crește subvențiile, dar tonul pare să meargă în această direcție.

Ca un detaliu un pic ofensator, mai ales în contextului unui deficit bugetar fabulos al României, de curând au fost majorate cu 5% salariile primarilor, șefilor de consilii județene, primari și viceprimari. Răspunsul lui Boloș la această situație a fost simplu, ”sunt cei care muncesc cel mai mult”.

„Dacă vă aduceţi aminte, o astfel de măsură am luat-o şi pe vremea când lucrau pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene şi sunt cei care muncesc cel mai mult pentru comunităţile pe care le slujesc. Ei sunt în interesul cetăţenilor. Sunt cel mai aproape de cetăţeni. Haideţi să îi respectăm. Haideţi să respectăm oamenii aceştia”, a explicat ministrul Finanțelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele