13 mai 2023 | 09:21

Vederea se poate recăpăta la primate: ce zic oamenii de știință despre terapia genică la oameni

ACTUALITATE
Vederea se poate recăpăta la primate: ce zic oamenii de știință despre terapia genică la oameni

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă terapie genică ce poate inversa pierderea vederii la primate, punând potențial bazele pentru tratamente și la oameni.

Recent, o echipă de oameni de știință de la Harvard Medical School și compania de biotehnologie Life Biosciences a anunțat date preclinice care arată că o nouă abordare a putut reprograma markerii genetici, pentru a restabili funcția vizuală la primatele care au avut ochii deteriorați cu lasere.

În esență, echipa a injectat ochii primatelor cu substanțe chimice speciale care pot reprograma parțial celulele, pentru a le face să revină la o stare mai tânără.

Vederea a fost recăpătată la primate

Studiul a implicat zece primate, dintre care șase au fost tratate cu noua terapie genică, în timp ce patru au avut o soluție de control injectată în ochi. Ochii primatelor care au primit tratamentul timp de cinci săptămâni au ajuns să răspundă mult mai bine la stimularea luminii. Sănătatea fibrelor nervoase ale ochilor lor s-a îmbunătățit semnificativ. De asemenea, au dat semne care sunt în concordanță cu restabilirea vederii.

Scopul general a fost de a aborda o tulburare oculară specifică, numită neuropatie optică ischemică anterioară non-arteritică (NAION), care este, în esență, echivalentul unui accident vascular cerebral, dar pentru ochi și care are ca rezultat o pierdere bruscă a vederii.

„NAION este cea mai frecventă cauză a neuropatiei optice acute la persoanele de peste 50 de ani, dar în prezent nu are un tratament eficient”, a spus Bruce Ksander, co-conducător al studiului și profesor asociat de oftalmologie la Harvard, într-un comunicat de presă, adăugând că noua terapie „poate duce la o recuperare semnificativă a funcției vizuale afectate într-un model de primate NAION”.

„Acest potențial deblochează noi oportunități pentru întinerirea celulară, nu doar în NAION, ci și în alte boli oftalmice care apar ca urmare a disfuncției celulelor ganglionare retiniene, pe măsură ce îmbătrânim”, a adăugat el.

Deși suntem încă departe de a stabili dacă o tehnică similară poate fi eficientă la oameni – în plus, rezultatele cercetătorilor nu au fost încă publicate și revizuite de colegi – este un prim pas plin de speranță.

„Această abordare are implicații mult dincolo de NAION și chiar de domeniul vederii și suntem încântați să împărtășim date care sprijină dezvoltarea continuă a platformei noastre științifice pentru a aborda bolile legate de îmbătrânire și a restabili sănătatea umană”, a declarat Sharon Rosenzweig-Lipson, director științific Life Biosciences.