Vasile s-a întors din străinătate și a pornit o afacere cu care a dat lovitura. “În afară, am făcut școala vieții, am mâncat din gunoaie, am dormit pe străzi”
Un român s-a întors din străinătate și a pornit o afacere cu care a dat lovitura. Bărbatul a povestit că a făcut școala vieții peste hotare, unde a mâncat din gunoaie și a dormit pe străzi înainte de a ajunge să aibă angajați.
Românul care a dat lovitura cu o afacere, la întoarcerea din străinătate
Românul, Vasile Lupu, a plecat în Franța în anul 2000, când avea vârsta de 25 de ani, după ce a terminat liceul Silvic și a lucrat un timp ca pădurar. A dus o viață chinuitoare timp de nouă luni – perioadă în care a dormit pe străzi și a mâncat din gunoaie, după care a cunoscut un turc care l-a angajat în construcții.
„A fost greu pentru că n-am știut limba și nu cunoșteam pe nimeni. Am dormit pe stradă, am mâncat din gunoaie și apoi, ușor-ușor, după vreo 9 luni de zile de chin, am reușit să cunosc un turc care m-a angajat în construcții.”, a povestit el.
Ulterior, după doar un an și jumătate, a înființat o firmă de curățenie industrială cu 48 de angajați și a început să câștige mulți bani. Însă, s-a hotărât să se întoarcă în țară și să pornească o nouă afacere.
Bărbatul a investit 140.000 de euro într-un teren, dar acesta a fost retrocedat, iar el a rămas fără nimic. S-a mutat în apropiere, unde a început de la zero o afacere cu păstrăvi.
Producție de 50 de tone în acest an
Originar din satul Lunca Mare, așezat între Câmpina și Valea Doftanei, Vasile Lupu a învățat tainele meseriei de la bunicul său, care administra fosta Păstrăvarie Doftana. A construit 10 bazine de pre-creștere a păstrăvului și șase de creștere.
În februarie 2020, alături de soția lui, Laura, cu care are doi copii, a deschis un restaurant cu produse românești, care a fost inaugurat cu o lună înainte de a începe pandemia de coronavirus. Rețetele sunt moștenite de la părinți și bunici.
Familia Lupu estimează că va înregistra o producție de 50 de tone de păstrăv în acest an, dar precizează că producția este vulnerabilă la bacterii și depinde de noroc, dar și de susținerea autorităților.
România are un deficit de păstrăv de 11.000 de tone, iar producția internă este aproape inexistentă. Țara importă aproximativ 8.000 de tone de păstrăv în fiecare an. Familia Lupu a obținut contracte cu doi retaileri mari și vând în 24 de supermarketuri și în peste 100 de magazine mici.