Vânătoarea de un milion de lire sterline pentru abominabilul om de zăpadă: ce s-a aflat despre Yeti, omul zăpezilor
În 1954, Daily Mail a scos din buzunar o mulțime de bani pentru a-l vâna pe legendarul Yeti, dar nu au avut prea mult succes.
În 1954, Daily Mail a sponsorizat o echipă de jurnalişti şi alpinişti pentru a căuta în Himalaya omul de zăpadă evaziv şi foarte real (aşa credeau ei). Întreaga afacere a fost un eșec care a costat ziarul echivalentul a un milion de lire sterline în banii de astăzi, dar demonstrează și entuziasmul care a înconjurat acest subiect la acea vreme.
Abominabilul Om de Zăpadă, altfel cunoscut sub numele de Yeti, ar fi fost o creatură legendară asemănătoare unui umanoid care pândește în îndepărtații munți Himalaya. Această misterioasă creatură a fascinat oamenii timp de secole atât cu „aparițiile” sale rare, cât și cu semnele pe care se presupune că le lasă în urmă. În ciuda numeroaselor povești care pretind prezența sa în vârfurile munților din Asia Centrală, nu există dovezi solide care să susțină existența sa – dar când i-a împiedicat vreodată pe oameni să încerce să găsească ceva inexistent?
Yeti rămâne o legendă, până la urmă
Poveștile despre Yeti circulau deja în Marea Britanie în timpul secolului al XIX-lea, când diplomații au răspândit povești despre bărbații sălbatici din Nepal care se puteau mișca cu viteză mare pe zăpadă. Versiunile acestei creaturi au fost popularizate în continuare de ziare și, în curând, și-au găsit prezența în poveștile colorate ale lui Conan Doyle, Rider Haggard și Jules Verne. Dar abia în 1921 Yeti a devenit cu adevărat un nume cunoscut, asociat cu un monstru îndepărtat.
În acel an, expediția britanică de recunoaștere pe Muntele Everest ar fi întâlnit urme ale fiarei ciudate, în timp ce încerca să cartografieze o rută pe cel mai înalt munte din lume. În timpul coborârii, au găsit urme mari în zăpadă despre care liderul expoziției, Charles Howard-Bury, le credea că au fost făcute de un lup – dar ghizii locali au avut alte gânduri. Potrivit acestora, amprentele au aparținut lui metoh-kangmi, care se traduce prin „om-urs-om de zăpadă”.
Cu toate acestea, când un tânăr jurnalist pe nume Henry Newman a pus mâna pe poveste, încercările lui de a traduce metoh i-au dat „murdar”, mai degrabă decât „om-urs”, așa că a decis să îi dea creaturii un nume modificat – Abominabilul Om de Zăpadă. Făcând acest lucru, Newman a adus o veche legendă unui nou public.
Yeti este, de fapt, o creatură străveche care provine din folclorul himalayan. De obicei, este prezentat ca un pericol și un avertisment împotriva rătăcirii prea departe de siguranța comunității. Legenda este atât de veche încât chiar și Alexandru cel Mare ar fi vrut să vadă un Yeti când a cucerit Valea Indusului în 326 î.Hr.
În cele din urmă, se pare că legendarul Yeti poate rămâne doar atât, o legendă.